Ezt az applikációt soha ne töltse le senki

2024.03.02. 15:50
Online csalókra figyelmeztet a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ): a csalók az Anydesk nevű programot próbálják meg letöltetni, hogy teljes hozzáférést kapjanak az áldozatok számítógépéhez, mobiltelefonjához.

Az NVSZ a Facebook-oldalán szombaton közzétett egy telefonhívást, amelyben a csaló azt magyarázza, hogy az Anydesk vírusirtó alkalmazás. Az NVSZ közölte, az alkalmazással valójában teljes hozzáférést adunk a csalóknak a számítógépünkhöz vagy a mobiltelefonunkhoz. Ezért azt javasolják, telefonálók kérésére

ezt a programot soha ne telepítse senki semmilyen eszközre.

A közlés szerint számos olyan árulkodó jel van, amelyből pillanatok alatt kiszúrható, hogy átverésről van szó. Az NVSZ szerint legyen gyanús:

  • ha nem kérhető visszahívás,
  • ha erőszakosan tesznek fel kérdéseket,
  • ha sürgetik, vagy csak egy rövid időkeretet adnak a cselekvésre,
  • ha a „banki ügyintéző”, „informatikus” nem tudja a bankkártya- és bankszámlaadatait, és képernyőfotót vagy egyéb információt kér az elérhető egyenlegekről, 
  • ha a felhívott „védelme érdekében” egy applikáció azonnali letöltését kérik,
  • ha a hívás közben érkező kódokat kérik – mert éppen azok segítségével lopják el a pénzét. 

AZ NVSZ legutóbb egy másik hangfelvételt is megosztott, ahol a telefonos csalók a banki adatokhoz szerettek volna hozzáférni.

Mint megírtuk, az elmúlt évben 10 milliárd forintot csaltak ki a kiberbűnözők magyar károsultaktól az ESET adatai és becslése szerint, és ez az összeg évről évre nő. A bűnözők mindig újabb módszerekkel kísérleteznek, hogy megszerezzék a személyes és a banki adatokat, ezért a szakértők azt ajánlják, hogy különböző, erős, egyedi, 15-20 karakteres jelszavakat használjanak, és soha ne mentsék el a személyes és pénzügyi adatokat online fiókokban, böngészőkben.