Fél szívvel született a hatéves Bogi, aki hamarosan iskolába megy

2024.03.03. 07:42
Boginak, a fél szívvel született, most hatéves kislánynak egy hangja sincs az állandó vizsgálatok és vérvételek alkalmával. Tudja, hogy nem olyan, mint a többi gyerek, hiszen „ki kellett cserélni a szívét”. Azonban egészséges, ami mindennél többet ér, sőt, szeptemberben iskolába megy.

Néhány napja ünnepelte hatodik születésnapját Bogi, az a kislány, aki gyakorlatilag fél szívvel született, de csodával határos módon egy nappal azelőtt, hogy műszívre kötötték volna, alkalmas donort találtak számára.

A Blikk a kislány szüleivel beszélgetett, akik elmesélték az életrevaló és mosolygós Bogi nem mindennapi történetét. Mivel az immunrendszerét muszáj gyógyszerekkel gyengíteni, még az sem mindegy, hogy mit eszik, és mindennek sterilnek kell lennie az otthonukban – mesélte Bogi édesapja. 

A szülők elmondták, hogy a terhesség harmincnegyedik hetében vették észre, hogy baj van, a kislány szívének jobb kamrája teljesen elcsökevényesedett, emiatt Bogi programozott császármetszéssel jött a világra, amely után rögtön inkubátorba került, és tudták, hogy a normális fejlődéshez egy háromlépcsős műtéti sorozaton kell átesnie.

AZ OPERÁCIÓKKAL GYAKORLATILAG ÚJRADRÓTOZTÁK A SZÍVÉT ÉS A SZÍV KÖRÜLI EREKET, ABBAN BÍZVA, HOGY A SZERV MEGLÉVŐ RÉSZE EL TUDJA MAJD LÁTNI A VISSZAFEJLŐDÖTT KAMRA FELADATÁT IS.

Azt azonban nem tudták, hogyan válik majd be a műtét, és hamarosan össze is omlott Bogi keringése. Kiderült, hogy a kislány szíve megnagyobbodott, és gyorsan át kell ültetni. 

A lányom gyakorlatilag négy és fél hónapon keresztül haldoklott

– mondta el a lapnak János, a kislány édesapja. 

Csoda történt, donort találtak 

Az orvosok végül úgy döntöttek, műszívre kapcsolják a kislányt, mert nem sok esélyt láttak arra, hogy új donorszívet kaphasson. Egy felnőtt szíve túl nagy lett volna számára, egy kisgyereké pedig nem tudta volna megfelelően ellátni Bogit.

Valóságos csoda volt, amikor egy nappal azelőtt, hogy műszívre kötötték volna, megérkezett a hír, alkalmas donort találtak.

Azóta mindent átalakítottak az otthonukban, a kislány immunrendszerét ugyanis muszáj gyógyszerekkel gyengíteni, nehogy a szervezete kilökje az új szervet, így mindennek szinte sterilnek kell lennie az otthonukban. Bogi ugyan többet betegeskedik a kortársainál, de azért fogadhat kis vendégeket, a születésnapját is ovistársaival ünnepelte. 

A kislány tisztában van vele, hogy ő más, mint a többi gyerek, azt mondja, hogy ki kellett cserélni a szívét, de a vizsgálatok és a vérvételek közben egy hangja sincs. A következő kihívás most az iskola lesz számára, hogy minél kisebb létszámú osztályba kerüljön, ahol a fertőzés veszélye is alacsonyabb.