Polt Péter indítványozta az MSZP-s Molnár Zsolt mentelmi jogának felfüggesztését

2024.03.04. 12:43
A legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta Molnár Zsolt országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, hogy büntetőeljárást folytathassanak ellene egy 2019-es korrupciós megállapodás miatt, amikor Molnár Zsolt 40 millió forintot kért egy tendernyertestől.

Polt Péter legfőbb ügyész – a befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő nyomozás eredményeként – indítványozta Molnár Zsolt MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

A Legfőbb Ügyészség azt írta közleményében, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a BKV 2019 elején közbeszerzési eljárást indított a telephelyeinek informatikai üzemeltetési és fejlesztési szolgáltatásra, a közbeszerzési eljárásra pedig egy kft. tett ajánlatot.

Baja Ferenc volt miniszter (1994 és 1998 között környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter volt) és egykori országgyűlési képviselő 2019 júniusában Budapesten találkozott egy, az ajánlatot tevő gazdasági társaság működésében jelentős befolyást gyakorló férfival, aki stratégiai és üzleti kérdésekben döntött.

Molnár Zsolt is kért magának pénzt

A volt miniszter a kft. tendernyertességének esetére 30 millió forint készpénzt kért azért, hogy a szerződés létrejöttét és fenntartását – politikai befolyásának érvényesítésével – ne akadályozza.

A közlés szerint Molnár Zsolt – a korrupciós megállapodásról értesülve – megkérte a volt minisztert, hogy az ő részére is kérjen a férfitól 40 millió forintot azért, hogy a szerződést ő se támadja.

Baja Ferenc 2019 júniusában egy újabb találkozó keretében Molnár Zsolt kérését tolmácsolta a férfinak. Miután a kft. elnyerte a tendert, a férfi 2019. augusztus 6-án Budapesten 40 millió forintot adott át Molnár Zsoltnak – írja az ügyészség.

Molnár Zsolt cselekménye társtettesként elkövetett befolyással üzérkedés bűntettének a megállapítására alkalmas.

A felvetődő bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta Molnár Zsolt országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, ugyanis a büntetőeljárást csak akkor lehet megindítani ellene, ha ez megtörtént.