A vitát kiváltó plakátok után itt van Gyurcsány Ferencék következő kampánya

2024.03.05. 15:12
A Demokratikus Koalíció a több kritikát kiváltó plakátkampány mellett útjára indít egy új kiadványt is – derült ki a párt által szervezett keddi háttérbeszélgetésen.

A Demokratikus Koalíció március elején két, párhuzamosan futó plakátkampányt indított, mindkettő március 31-ig tart. A plakátokon Orbán Viktor arcképe szerepel, az egyiken „Isten? Haza? Pedofília!” felirat mellett, amelyet Gyurcsány Ferenc pártelnök osztott meg:

A másikon – a párt EP-képviselőinek plakátján –, „A pedofilmentegető helyett európai gyermekvédelmet! Ezért dolgoznak a Demokratikus Koalíció EP-képviselői” felirat látható, ezt Dobrev Klára EP-képviselő, árnyék-miniszterelnök tette közzé:

A kettőből együtt 800 óriásplakát van szerte az országban, Budapesten és azon kívül is, minden megyében, városokban, falvakban egyaránt, forgalmas utak mellett, ezen kívül citylight plakátokkal is lehet találkozni ugyanezzel a dizájnnal. Úgy tudjuk, hogy ez a Demokratikus Koalíció eddigi legnagyobb példányszámú plakátkampánya.

Ellenzéki oldalról is kritizálták a plakátokat

A plakátokat még az ellenzéki térfélről is érte kritika: Donáth Anna, a Momentum elnöke Facebook-oldalán úgy fogalmazott, hogy „hányingerem van”, míg Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője a Népszaván közzétett publicisztikájában jegyezte meg, hogy „nem lehet a vallásos embereket az Istent, a patriótákat a hazát emlegetve összemosni a pedofíliával. Ezt a három szót így nem említjük egy lapon, egy plakáton”.

Ungár Péter sem maradt ki a sorból, de az LMP társelnöke a Momentum vezetőjének is üzent, amikor kifejtette: „Donáth Anna tegnap teljes joggal kritizálta a DK pedofilozó plakátjait. A kritikája sok szempontból igaz, de hogyha Donáth Anna hányingert érzett az »Isten? Haza? Pedofília!«-plakátok miatt, akkor mit érzett, amikor a teljes a Momentum-frakció »Stop Pedofidesz!« feliratú szöveggel jelent meg az Országgyűlésben? Felállni a DK-val közös színpadra, megállapodni a DK-val szinte minden önkormányzati helyben, majd ugyanazért hányingerkeltőnek nevezni őket, mint amit a Momentum maga csinál, az álszentség és a következetlenség egyik legerősebb koktélja”.

„Tőlük elvesszük, nektek odaadjuk!”

A keddi háttérbeszélgetésen Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, EP-képviselője elárulta, márciusban érkezik a Demokratikus Koalíció kiadványa, amellyel a „milliárdosok világát” mutatnák be. A párt tavaly is terjesztett egy nyomtatványt, ami a „Leplezd le Orbánt!” címet viselte.

A friss, félmilliós példányszámú füzet a „Tőlük elvesszük, nektek odaadjuk!” címmel fut, és „a szociáldemokrata fordulat” első huszonnégy intézkedését tartalmazza. A nyomtatványt kitelepüléseken fogják osztani márciusban.

A kampányeszköz milliárdosok fotóját és becsült vagyonának összegét tartalmazza – többek között Mészáros Lőrincét, Tiborcz Istvánét, Szíjj Lászlóét –, a másik oldalon pedig olyan leveleket olvashatunk, amelyeket a párt kapott választópolgároktól. Végül minden tételhez három programpontot rendeltek, ami összesen huszonnégy intézkedési tervet jelent. A DK ígéretei között szerepel például a panelprogram újraindítása és kiterjesztése, nyugdíjfelzárkóztatási program, az Európai Ügyészséghez történő csatlakozás, adómentes fizetés a minimálbérig, valamint az alapvető élelmiszerek áfájának ötödére csökkentése.