Több mint hat év börtönre ítélték első fokon a VI. kerület volt MSZP-s alpolgármesterét

2024.03.05. 13:25
A bíróság kedden bűnösnek találta első fokon Fürst Györgyöt, a VI. kerület volt alpolgármesterét különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésben. Halmazati büntetésként 6 év 6 hónap börtönt és 25 millió forint pénzbüntetést szabtak ki rá.

A fővárosi parkolási hűtlen kezelésekkel és adócsalásokkal kapcsolatos per 24 vádlottjából Füst Györgyön kívül még 22 embert találtak bűnösnek. A vádlottak közül volt, aki másfél év börtönt, és volt, aki 6,5 évet kapott, többségében felfüggesztve. A pénzbüntetés mértéke pár százezer forint és 25 millió forint között változott. A fennmaradó két vádlottat felmentették – számolt be a Telex.

Fürst György egykor a VI. kerület vagyongazdálkodásért felelős MSZP-s alpolgármestere volt, később pedig a Centrum Parkoló Kft. ügyvezetője és tulajdonosa lett.

2010-ben hárommilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó bűncselekmények vádjával gyanúsították meg, majd 2016-ban megindult a büntetőeljárás ellene és 23 társa ellen. Az ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette, sikkasztás, adócsalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat.

A vád szerint a Fürst György vezetése alatt álló Centrum Parkoló Kft. szerződést kötött a Fővárosi Önkormányzatok Társulásával az I., II., VI., VII., VIII., XI. és XII. kerület parkolási rendszerének üzemeltetésére, de a több milliárd forintos bevételnek az önkormányzatok alig egyharmadát kapták csak meg.

A Centrum ezután újabb és újabb alvállalkozókat hozott az üzletbe. Az ügyészség szerint az indokolatlanul kiszervezett tevékenységek és megrendelt szolgáltatások 2006 és 2011 között hárommilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak. Egyes vádlottak a parkolóautomaták takarítására, útburkolati jelek felfestésére adott vállalkozói szerződésekhez kapcsolódóan fiktív számlázási láncolatot alakítottak ki az adóalap jogosulatlan csökkentése érdekében. 

A Centrum Parkoló egyebek mellett a parkolóőrök képzésére több mint 150 millió forintot költött, csak a képzési terv 1,3 millióba került, miközben valójában a fővállalkozó dolgozói – például a raktáros – végezték ezt a tevékenységet.

2021-ben arról írtunk az Indexen, hogy a parkolási ügy tanúmeghallgatással és iratismertetéssel folytatódott a bíróságon.

Emlékezetes az is, hogy – ahogy az Indexen annak idején beszámoltunk róla – a volt terézvárosi alpolgármester BEAST-1 rendszámú matt fekete Rolls Royce Phantomja egy hónap alatt ötször kapott kerékbilincset tilosban parkolásért. A politikus közép-afrikai diplomata-útlevéllel próbált meg kibújni a büntetés alól.

Fürst György ellen egy másik, az Andrássy úti ingatlanokkal kapcsolatos ügyben is büntetőeljárás folyt, amelynek következtében 2018-ban másodfokon felfüggesztett szabadságvesztést kapott.