Nyomós oka van, hogy Pokorni Zoltán visszavonul a közéletből

2024.03.05. 15:06
Pokorni Zoltánnak nyomós oka van arra, hogy miért hagyja ott a polgármesteri széket: szerinte megváltozott a politikus szerepe, mára gyakorlatilag élő bokszzsákká vált. Nyilatkozott arról is, hogy a továbbiakban milyen munkát szeretne végezni.

Még februárban derült ki, hogy Pokorni Zoltán, a népszerű fideszes politikus három évtizednyi politizálás és tizennyolc év polgármesteri munka után visszavonul a közéletből, így nem indul újra polgármesterjelöltként sem a következő önkormányzati választáson. Helyére alpolgármestere, Fonti Krisztina lép, akinek több ellenzéki kihívója is akad a XII. kerületben.

A kéthetente megjelenő Hegyvidék című önkormányzati lap nemrég Pokorni Zoltánt kérdezte a döntése hátteréről. A politikus azt mondta, már évekkel ezelőtt elhatározta, hogy ez lesz az utolsó ciklusa. 2006-tól volt a Hegyvidék polgármestere, amit élete egyik legjobb döntésének nevezett, és a mai napig hálás azért, hogy tizennyolc éven keresztül közösen építhették, alkothatták ezt a kerületet.

„Nagyon jó volt, de egyszer minden jó véget ér. Azt gondolom, hogy jobb, ha ezt a döntést az ember maga hozza meg, és nem az egészségi állapotára vagy az öregkorára bízza, hanem tudatosan előkészíti, megtervezi. Én így jártam el” – tette hozzá a politikus, aki arra is választ adott, hogy milyen okok játszottak közre a döntésében. 

Az egyik az, hogy a politikus szerepe nagyon megváltozott, mára gyakorlatilag élő bokszzsákká vált. Bárki, akit elönt az indulat, odamegy és belerúg. Ezt egy politikus évekig kénytelen tűrni, ami hosszú időn keresztül azért nem egy egészséges foglalkozás. Számomra eddig tartott ez az időszak

– fogalmazott. 

A lap kérdésére azt is elmondta, hogy a továbbiakban szeretne  olyan munkát végezni, ami nem a közügyekkel kapcsolatos. Hozzátette, a legvalószínűbb, hogy az eredeti foglalkozásához tér vissza. „A Toldy Ferenc Gimnáziumban tanítottam 1994-ig, aztán kerültem a Parlamentbe. Szeretnék újból tanítani, remélem, lesz erre módom” – nyilatkozta Pokorni Zoltán. 

Fonti Krisztina is megszólalt

A lapnak Fonti Krisztina is kifejtette véleményét Pokorni Zoltán döntéséről. Azt mondta:  „Őszintén sajnálom a döntését, ugyanakkor elfogadtam. Érthető, ha valaki belefárad abba, hogy harminc éven át folyamatosan a középpontban, a nyilvánosság előtt van.”

Fonti Krisztina már húsz éve dolgozik Pokorni Zoltán mellett, tizennyolc éve képviselő, tizennégy éve pedig alpolgármesteri feladatokat lát el. Polgármesteri jelölése kapcsán az alpolgármester elmondta, Pokorni Zoltán mellett dolgozva felkészült a feladatra: „Eddig is a Hegyvidékért, a hegyvidékiekért dolgoztam, és a jövőben is ezt tenném, hogy ha az itt élők megtisztelnek a bizalmukkal.”