A szakértő szerint turbófokozatban löki a nyugdíjas társadalom szétszakadását a 13. havi juttatás

2024.03.06. 16:52
A 13. havi nyugdíj csak akkor lehetne méltányos, ha átgondolt szolidaritási újraelosztási elemeket is tartalmazna – véli Farkas András nyugdíjszakértő.

Mint ismert, februárban minden nyugellátásra jogosult dupla nyugdíjat kapott, hiszen az érintettek most kapták készhez a 13. havi juttatást is. Farkas András szerint a 13. havi nyugdíjnak pozitív tulajdonsága, hogy ez az egyhavi pluszjuttatás olyan, mintha éves szinten 8,3 százalékos emelést kapnának a nyugdíjasok.

Ez nyilván rendkívül fontos, és az elszegényedési csúszda meredekségét enyhíteni képes jelentős mértékben. Csakhogy az, hogy mindenki a saját nyugdíja összegével megegyező mértékű 13. havi nyugdíjat kap, nem képes a korábban felhalmozódott méltánytalanságokat kezelni, és ez minden évben egyfajta turbófokozatban löki a nyugdíjas társadalom tagjainak a szétszakadását

– mutatott rá az InfoRádióban a szakértő, kiemelve, hogy éves szinten majdnem ötmillió forint is lehet a juttatások közötti különbség, ezért a 13. havi nyugdíj csak akkor lehetne méltányos, ha átgondolt szolidaritási újraelosztási elemeket is tartalmazna.

Mint mondta: ezt különféle szolidaritási korrekciós mechanizmusokkal próbálják megoldani a legtöbb olyan rendszerben, ahol létezik 13. havi nyugdíj. Példaként említette Lengyelországot, ahol a minimálnyugdíj közelében meghatározott egységes összegben adják a 13., sőt a 14. havi nyugdíjat is.