Háromnapos gazdatüntetés lesz Budapesten, forgalomkorlátozásra kell készülni

2024.03.06. 17:33
Gazdatüntetés miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2024. március 8. és március 11. között Budapest V. és X. kerületében. A mezőgazdasági termelők és méhészek a kormányzati agrárpolitika változtatásáért lépnek fel a hétvégi, három naposra tervezett megmozdulással.

A mezőgazdasági termelők és a méhészek a szombattól hétfőig tervezett tüntetésre két fővárosi helyszínt foglaltak le: gyülekezőhelyként a Népligetet, a demonstráció valós területeként a pesti alsó rakpart Parlament és Lánchíd közötti szakaszát – írja az Economx.

Mint írták, a traktorok belvárosi megjelenését vasárnapra időzítik, hétfőn pedig petíciót adnak át az agrárminiszternek. A demonstráció célja, hogy felhívják a figyelmet: ha a kormány agrárpolitikájában nem történik változás, a magyar gazdák négyötöde tönkremehet jövőre. 

Hozzátették, hogy a gazdákhoz a méhészek is csatlakoztak, mert az ukrán méz importjának engedélyezése „rettenetes” helyzetbe hozta őket.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a tüntetéssel kapcsolatban arról tájékoztatott a honlapján, hogy a demonstráció miatt forgalmirend-változás lép életbe a főváros területén.

Tilos megállni:

2024. március 8-án 22 órától március 10-én 15 óráig Budapest X. kerületében,

  • a Népligetben a Soó Miksa sétány és a Vajda Péter utca között található parkoló Könyves Kálmán körút felőli részének mindkét oldalán.

2024. március 9-én 22 órától március 11-én 16 óráig Budapest V. kerületében,

  • id. Antall József rakparton a Steindl Imre utca és a Vigyázó Ferenc utca között.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek.

Mint megírtuk, az Európai Unió zöldmegállapodása, az ukrán áruk behozatala, valamint a prémes állatok tenyésztésének lengyelországi korlátozása ellen tiltakoztak kedden Varsóban lengyel gazdák ezrei. Képviselőiket vezető politikusok fogadták, előrelépés viszont a gazdák szerint nem történt.

A gazdák a február 9-én indított, bejelentésük szerint március 10-ig tartó tiltakozás keretében lassítják a forgalmat a lengyelországi közutakon, és az ukrán határátkelőket is blokád alatt tartják. Kedden Varsó környékén több közúti csomópontot torlaszoltak el traktorokkal.