Már csak egy napot kell fagyoskodni, visszatér a tavaszi meleg

2024.03.08. 17:15
Már szombaton is feljebb kúszik valamelyest a hőmérő higanyszála, ám az igazi tavaszi hangulatra vasárnapig kell várnunk. A felhősödés ugyan nem akar szűnni, és áztató esőkre is számítani kell a hétvégén, viszont a hőmérséklet már 20 fok körül lesz a megélénkülő délkeleti szélnek köszönhetően.

Ahogy arról új, időjárással foglalkozó aloldalunkon folyamatosan tájékoztatunk, most még éppen egy ólálkodó hidegcsepp kellős közepén vagyunk, és a hegyekben még havazik is, de már csak a szombatot kell átvészelni, és vasárnapra berobban a 20 fokos márciusi tavasz. 

Pénteken tovább szakadozik, majd éjszaka a legtöbb helyen csökken is a felhőzet. Párássá válhat a levegő, foltokban köd is képződhet. Hajnaltól aztán délnyugat felől felhősödés kezdődik, így szombaton általában változóan, főként a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében időszakosan erősen felhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Az Alföldön azonban a nap nagyobb részében kitart a napos idő. Helyenként előfordulhat gyenge eső, záporeső. A délkeleti szelet szombaton már nagyobb területen, elsősorban a Kisalföld és az Alpokalja térségében kísérhetik élénk, néhol erős lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire mínusz 2 és plusz 4 fok között várható, de a hidegre hajlamos, szélvédett helyeken egy-két fokkal alacsonyabb értéket is mérhetünk. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 10 és 15 fok között valószínű.

Vasárnap közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, majd a nap második felében megvastagszik a felhőzet – írja a HungaroMet. A késő délutáni, esti óráktól több helyen elered az eső, záporeső. A délkeleti szél sokfelé megélénkül, főleg a Kisalföldön megerősödik.

A hőmérséklet viszont már egyre barátságosabb lesz, hiszen hajnalban általában 2, 7 fok várható, a szélvédett északkeleti körzetekben lehet egy-két fokkal hidegebb. Kora délután többnyire 13 és 20 fok között tetőzik a hőmérséklet, északkeleten helyenként csak 9, 12 fokot mérhetnek.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras