Ismét ingyenes az SMA-szűrés, a szülők visszamenőlegesen is kérhetik

2024.03.08. 06:14
Március 1-je óta ismét ingyenes a ritka genetikai betegség, az SMA szűrése Magyarországon, amit visszamenőlegesen is lehet kérni április végéig.

Tavaly decemberben nagy visszhangja volt annak, hogy a kormány leállította az újszülöttek SMA-szűrését. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter később csak átmeneti felfüggesztésről beszélt. 

Az RTL Híradó beszámolója szerint március 1-jével újraindult a szűrés, amit visszamenőleg is lehet kérni. Ehhez két, például a Bethesda Gyermekkórház honlapján is fent lévő nyilatkozatot kell kitölteniük a szülőknek, és nem kell újra vért venni a babáktól. 

És megkeresni a házi gyermekorvosukat vagy a védőnőjüket, aki biztosítja ennek a szülői beleegyező nyilatkozatnak az eljuttatását abba szűrőközpontba, ahol a kötelező szűrésre levett vérmintáját vizsgálták az újszülöttnek

– nyilatkozta a Híradónak Mikos Borbála, a Bethesda Gyermekkórház orvosigazgatója.

Az Élet.Érzés Egyesületnél hangsúlyozták, hogy hivatalosan minden kórházban kérhető az ingyenes szűrés, akkor is, ha ezt az intézményben nem ajánlják fel. A január és március között született babák visszamenőleges szűrését április végéig lehet kérni.