Toroczkai László elárulta, miről beszélt valójában a rendőrautóban a tévészékház ostromakor

2024.03.08. 07:56
Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke a Blikknek adott interjújában több kínos történetet is felelevenített. Ilyen volt a tévészékház ostroma 2006-ban, ahol sokak szerint a politikus lázítóként tevékenykedett, de előkerült az az állítás is, miszerint a pártelnök le akarta lőni Gyurcsány Ferencet.

Toroczkai László többek között a következőkről beszélt a Blikknek:

  • A tévészékház 2006-os ostrománál készült egy nagy publicitást kapó felvétel Toroczkairól, melyen egy rendőrautóban beszél. A Mi Hazánk elnöke elmondta, hogy ekkor „nem Gyurcsány Ferenctől kapott utasításokat CB-rádión, amit a fideszes szavazók megtévesztésére használ mostanában a politika”, hanem az embereket próbálta lebeszélni az erőszak alkalmazásáról.
  • A Blikk megkérdezte Toroczkait, hogy nem lenne-e szükség manapság is „keményebb fellépésre”, mire a politikus azt felelte: „ha az emberek tömegesen kimennek az utcára, és nem valamelyik párt vagy ideológia mentén viszik ki őket, én újra ott leszek közöttük”.
  • A Blikk felidézte, hogy Toroczkai László egyik régi interjúja után elterjedt, hogy „Toroczkai le akarta lőni Gyurcsány Ferencet”. A politikus tisztázta, hogy a kérdéses interjú 2011-ben, egy Magyar Sziget fesztiválon történt, több száz ember előtt. „Azt mondtam, olyan indulatok voltak ebben az országban, hogy az, «lelőném a miniszterelnököt», napi szinten elhangzott. És én azt mondtam, megértem ezeket az embereket” – magyarázta.
  • A Mi Hazánk elnöke polgármesteri pályafutásának kezdetét is felelevenítette. Elmesélte, hogy mivel otthona a államhatár közelében van, már az első hullámnál arra ment haza, hogy „ott ültek a kapujában”. „Bementem az akkori polgármesterhez, majd kérdeztem, mit szándékozik tenni. Azt mondta, semmit. Erre azt válaszoltam, jó, akkor elveszem a széked. Na, így lettem polgármester! – emlékezett vissza a Mi Hazánk elnöke.
  • Toroczkai Lászlót Ukrajnával kapcsolatos korábbi kijelentése miatt, miszerint ha elbukik, „a Mi Hazánk igényt tart Kárpátaljára” sok támadás és fenyegetés érte a politikust, aki elárulta, hogy az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást is elrendelt terrorcselekménnyel való fenyegetés miatt. „Nem tudok arról, hogy az újkori magyar demokrácia történetében volt olyan, hogy egy parlamenti frakció valamennyi tagja kapjon terrorcselekménnyel kapcsolatos fenyegető levelet. Ez most megtörtént!” – mondta a Mi Hazánk elnöke.
  • A Blikk anyai dédapjáról, az 1956-os forradalom utáni perekben „halálos ítéleteket osztogató” Tutsek Gusztáv bíróról is kérdezte Toroczkait. A lap emlékeztetett, hogy a Tutsek többek között Wittner Máriát is halálbüntetéssel sújtotta volna. Mikor a jó viszonyt ápoló Toroczkai és Wittner később személyesen is beszélgettek egymással, és a politikus elárulta, ki volt a dédapja, Wittner Mária „nem jutott szóhoz néhány percig”. „Azt mondta, oldozzam fel magam, mert úgy tűnik, én cipelem ezt a terhet, noha ehhez semmi közöm” – emlékezett Toroczkai.

A teljes beszélgetés a Blikk oldalán, ide kattintva nézhető vissza.