Donald Trump Orbán Viktorról: Ő a főnök

2024.03.09. 17:03
„Nagyszerű”, „fantasztikus”, „nincs nála okosabb vagy jobb vezető” – ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illette Donald Trump, az Egyesült Államok korábbi elnöke a magyar kormányfőt a hazai és nemzetközi viszonylatban is nagy visszhangot kiváltó találkozón.

„Köszönöm, elnök úr” – ezt írta Orbán Viktor ahhoz a videóhoz, melyet a közösségi oldalán tett közzé a Donald Trumppal való találkozóról. Az Egyesült Államok korábbi elnöke – aki hamarosan ismét megmérkőzhet Joe Bidennel – a videóban úgy fogalmazott:

Senki sem okosabb vagy jobb vezető, mint Orbán Viktor.

Az amerikai politikus ezt követően hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország miniszterelnöke „remek munkát végez”, „nem egy ellentmondásos figura, mert ha elmondja, hogy lesz, akkor az úgy is lesz”.

Ő a főnök, egy nagyszerű és fantasztikus vezető Európában

– mondta, hozzátéve, hogy megtiszteltetést jelent számára, hogy a magyar kormányfő ellátogatott a hazájába.

Többen élesen bírálták a találkozót

Mint arról korábban beszámoltunk: a héten harmadik alkalommal is találkozott Orbán Viktor és Donald Trump. Az Egyesült Államok korábbi elnöke március 8-án a floridai birtokán fogadta a magyar kormányfőt, a tárgyalás vacsorával és koncerttel zárult.

A látogatást Lakner Zoltán politológus egy interjúban úgy értékelte:

Orbán Viktor nemzetközi sztárja lett ennek a populista, radikális, szélsőjobboldali, magát konzervatívnak nevező politikai mozgalomnak, egy transzparense, akit mutogatnak. Ilyen értelemben Trump számára is hivatkozási pont Orbán

– fejtette ki.

Ujhelyi István, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselője az Indexen közölt egy véleménycikket arról, hogy miért olyan Orbán és Trump duója, „mint a viccbéli kisegér és elefánt”.

A találkozóra a nemzetközi sajtó is reagált, illetve Joe Biden is kifejtette a véleményét róla. Arról, hogy mit mondott, itt írtunk bővebben.