Orvoshiány miatt fél évet kell várni Szolnokon egy hasi ultrahangra

2024.03.09. 08:06
Mivel kevés az orvos, akár 6-8 hónapot is várhatnak a betegek hasi ultrahangvizsgálatra a szolnoki kórházban. Az intézményben több ellátás sem érhető el, de a hivatalos közlés szerint ez a betegeket nem veszélyezteti.

A szolnoki kórházban hasi ultrahangvizsgálatra csak fél év múlva lehet időpontot kapni. Erről egy érintett beteg mesélt az RTL Híradónak. Elmondta, hogy várólistára tudott csak felkerülni, ami azt jelenti, hogy akkor tudnak neki időpontot mondani, ha felszabadul egy hely. Ez 6-8 hónapba is telhet. 

A férfi azt mondta, csütörtökön kapott beutalót a háziorvosától, és mivel fontos lenne minél hamarabb elvégezni a vizsgálatot, kénytelen lesz magánorvoshoz menni. A Híradónak egy szakember is nyilatkozott, aki szerint a 6-8 hónap várakozási idő kiugróan magas, és szakmailag elfogadhatatlan.

Sajnos az ultrahangvizsgálatokkal országszerte a közfinanszírozott ellátásban probléma van. Túl nagy a várakozási idő. Átlagosan ez 3-4 hónap

– nyilatkozta Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász, aki szerint azért kell sokat várni, mert kevés az orvos.

Az ultrahangvizsgálatnál ugyanis az orvosnak is személyesen jelen kell lennie. Hozzátette: „Az orvos ideje drága, és orvosból kevés van. Ne felejtsük el, hogy ott van a magánellátás elszívó hatása.”

Több ellátás sem érhető el

A szolnoki kórházban jelenleg több ellátás sem érhető el. A tüdőgyógyászat egész évben szünetel, de akadozik az arc- és szájsebészet, az urológia, valamint a neurológia és a stroke ügyeleti ellátása is.

A Népegészségügyi Központ friss határozata szerint például ha valaki március 26-án, délután fél 4 és másnap reggel fél 8 között kap stroke-ot, akkor csak Kecskeméten, Budapesten vagy Debrecenben tudják ellátni, vagyis a legközelebbi kórház is több mint egyórás autóútra van.

A szolnoki kórház az RTL kérdésére azt írta, hogy „a várakozási idő jelenleg valóban hosszabb, de az átmeneti ellátási nehézség a betegeket nem veszélyezteti”. Közölték, hogy a térség minden stroke-betege is megkapja az állapotának megfelelő ellátást.