Böjte Csaba alapítványa pedofil nevelőjéről: húsz pszichológiai vizsgálaton is átesett

2024.03.10. 12:06
Hatalmas felelősség Európa legnagyobb gyermekotthonát működtetni – többek között erről beszélt a Maszolnak Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője, aki felidézte: náluk is volt egy, a bicskeihez hasonló eset, a szörnyű bűncselekmények-sorozatot ráadásul egy olyan nevelő követte el, aki húsz pszichológiai vizsgálaton is átesett.

„Nevelőnek lenni a világ legjobb munkahelye. Bármit csinál az ember, előbb-utóbb a rozsda megeszi. De ha valaki gyerekekkel foglalkozik, az megmarad örökre” – véli Böjte Csaba, aki szerint éppen emiatt olyan nagy felelősség a gyermekvédelemben dolgozni.

Komoly gondnak tartja, hogy a nevelőket nem minden esetben sikerül jól megválasztani, felidézte, hogy náluk is volt egy ahhoz hasonló eset, mint ami a bicskei gyermekotthonban történt.

Kiemelte, hogy az érintett nevelő tízéves pályafutása alatt 20 alkalommal esett át pszichológiai alkalmassági vizsgálaton, vagyis

félévente kapott egy pecsétet arról, hogy „kiskorú gyerekek nevelésére alkalmas”.

Mégis megtörtént a baj, mint ismert, a mára már elítélt nevelő testileg és lelkileg is bántotta a gyerekeket, szexuálisan kihasználta, traumatizálta őket. Az ügyben annak idején Böjte Csaba tett feljelentést.

„Túl vagyunk ezen, de az biztos, hogy sokkal jobban oda kellene figyelni mindenre és mindenkire, a gyerekekre és a kollégákra is” – fogalmazott az interjúban, hozzátéve: annak viszont örül, hogy legjobb tudása szerint a történtek után mindenki talpra állt, emiatt bizalommal tekint előre.

Arra a kérdésre, hogy miként lehetne megelőzni a gyermekotthonokban történő bűncselekményeket, úgy felelt: természetes, hogy mindenki szeretne 10–0-ra győzni. Hangsúlyozta: meg is tesznek mindent annak érdekében, hogy a csapat alkalmas legyen, igyekeznek a legjobb szakemberekkel együtt dolgozni, és gyakran vannak ellenőrzések is.

Én úgy gondolom, hogy biztonságosak ezek az intézmények

– összegezte. Arról, hogy a kegyelmi botrány után milyen reform vár a hazai gyermekvédelemre, itt írtunk bővebben.