Megjelent a kaszás és kitört a balhé a budapesti gazdatüntetésen

Fotó 2024-03-10 03.23.09 du.
Valódi gazda-érdekképviseletet, stabil és kiszámítható jogi környezetet és több területre kiterjedő védelmet kérnek a kormánytól a hazai gazdák és méhészek. Céljaik elérése érdekében március 9-től 11-ig tüntetést tartanak Budapesten. A második nap eseményeiről a helyszínről tudósítottunk.

Vasárnap 14 óra környékén gyűltek össze a gazdák Budapesten, de valamivel a kezdés előtt mindössze 30 ember és egy traktor várakozott egy Népligethez közeli parkolóban. Bár a szervezők azt szerették volna, hogy a traktorral együtt vonuljanak át a Parlamenthez, a jármű erre nem kapott engedélyt, így végül ki gyalog, ki autóval tette meg az utat.

Egy vidéki méhész a helyszínen az Indexnek arról beszélt, hogy a tüntetésre Nagy István agrárminisztert is várják a Parlamenthez, de örülnének annak is, ha az Országos Méhészeti Egyesület vagy a Mézkiszerelő Üzem vezetője is megjelenne.

Mondják el, hogy hova lett az a több milliárd forint, amit megkaptak. Számoljanak el az összegekkel! Ha azt ígérték, hogy magyar termelők mézét vásárolják fel, akkor miért is kell bejönnie az ukrán méznek?

– tette fel a kérdést, hozzátéve: ugyan neki nincs diplomája, „mert csak egy egyszerű parasztember”, mégis tisztában van az árakkal. „Annyiért, mint amennyibe az ukrán méz kerül, nemhogy minőségi terméket, de még csődöt sem lehet termelni” – jelentette ki, megjegyezve: lehet, hogy ma csak kevesen vannak, de ezt a létszámot meg lehet szorozni százzal is. Arra a kérdésre, hogy miért jöttek el ilyen kevesen, úgy felelt:

„félnek, félnek attól, hogy retorzió éri őket.”

„Mi viszont akkor is válaszokat akarunk. Annak idején megválasztottuk ezeket az embereket, most pedig cserben hagytak minket, és nemcsak a méhészeket, hanem a gabonatermelőket és a gyümölcstermelőket is” – fogalmazott.

Egy másik gazda az Indexnek arról beszélt: „igaz, hogy kevesen vagyunk, de nagy bennünk az elszántság. Azt szeretnénk, hogy leüljenek velünk tárgyalni. Mindaz, amit szombaton Nagy István nyilatkozott, rendkívül szomorú, de legalább észrevette, hogy itt vagyunk. Ez már jó előjel, de még csak a nulladik lépés” – emelte ki.

Kérdésünkre az esemény főszervezője, Kernbaum Anita is kommentálta Nagy István nyilatkozatát. Mint mondta:

hihetetlen, hogy ilyen egyáltalán eszébe jutott. Ez egy alulról szerveződő kezdeményezés, semmi köze a baloldalhoz, én magam sem vagyok baloldali. Ez nem a politikáról, hanem egy szektor problémájáról szól

– fogalmazott.

Megjelent a kaszás

A demonstrálók nem sokkal 14 óra után indultak el a Parlamenthez, a vonulást követően körülbelül 100 ember gyűlt össze az idősebb Antall József rakparton. A helyszínen a gyermekvédelmi és más tüntetésekről is ismert kaszásbábu fogadta a tiltakozókat. A bábu kisebb konfliktust okozott a tüntetők között, az egyik civil, Ágnes az Indexnek arról beszélt: most már biztos abban, hogy a gazdatüntetés mögött is a „balmoslék genderlobbista álellenzék áll”.

Kijelentése hallatán többen felháborodtak, lapunknak néhány gazda azt mondta: „ez őrültség, a mai egy valódi civil tüntetés, ez a nő hülyeséget beszél”. Ágnes ugyanakkor nem hagyta magát, ragaszkodott ahhoz az állásponthoz, hogy a gazdatüntetés mögött ugyanazok állnak, akik a Hősök terére is tüntetést szerveztek. Mint ismert, a Novák Katalin és Varga Judit lemondása után tartott békés demonstráció youtuberek kezdeményezésére indult el, de a hölgy szerint ez csak a látszat.

Valójában a Jobbik irányítja ezeket az akciókat. Nem véletlen, hogy a gazdatüntetés felszólalói között Bencze János jobbikos országgyűlési képviselő is ott van

– jelentette ki, majd hozzátette: „Hiába nevezik magukat jobboldalinak, valójában ők is a baloldalhoz húznak, ezért vettek részt az ellenzéki összefogásban”.

A főszervező érdeklődésünkre Bencze János felszólalását úgy indokolta: „amiatt fogadtuk el egyedül a megkeresését, mert amióta képviselő, látjuk, hogy teszi a dolgát, járja a vidéket, beszélget gazdákkal. Ráadásul ő maga is méhész. De ettől még nem húzunk egyik párthoz sem”.

Miközben a helyszínen egyre többen esnek egymásnak, lassan már mindenről szó esik, csak a mezőgazdaságról nem, a résztvevőknek egy pultnál kolbászt, kenyeret és üdítőt osztottak.

„Rászedtek minket”

Délután négy órától elkezdődtek a beszédek, elsőként Kernbaum Anita szólalt fel, azzal kezdte: ágazattól függetlenül nagy a baj. „Azt látjuk, hogy a munkánk nem ér semmit. Tisztességesen dolgozunk, év végén mégis üres a számlánk. (...) Évről évre rengeteg veszteség ér minket, de nincs érdekképviseletünk. A mai tüntetésre meghívtam a MAGOSZ-t (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége – a szerk.) is, de nincsenek itt, mert csak a saját érdekeiket képviselik” – fogalmazott. Felszólalása végén kitért arra, hogy a fenti okok miatt a fiataloknak nem vonzó az agrárium, sok szülő is csak óvná attól a gyerekét.

Szarka Tamás a méhészek nevében arról beszélt: „Mi itt mindannyian a természetnek szenteltük az életünket, ebből szeretnénk megélni. Gyerekkorom óta erre készültem, és most, hogy végre csinálhatnám, ilyen körülmények fogadnak” – mondta, kiemelve, hogy álláspontja szerint tavasszal nemcsak az ukrán méz, de a gabona importját is engedélyezni fogják, noha ezeknek a termékeknek a minősége silány.

Ezzel nem tudunk és nem is akarunk versenyezni. (...) Jelenleg úgy érzem, átvertek, rászedtek minket. De küzdeni kell, főként azért, hogy a magyar gazdáknak ne kelljen akkumulátorgyárban dolgozni

– fogalmazott. Végül kijelentette azt is: „ez nem politikai esemény. Megkerestek politikusok bennünket, de csak azt engedtük ide, aki megígérte, hogy meg sem említi a pártját”.

Ezt követően Fackelmann István tanyagazda szólalt fel. Az Ásotthalom környékéről érkező férfi beszédében az élelmiszer-pazarlás megfékezésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta továbbá, hogy „a vízgazdálkodás pocsék, a termőföldek rossz állapotban vannak”. „Normálisnak veszik, hogy mindent megmérgezünk” – mutatott rá.

Bencze János jobbikos országgyűlési képviselő folytatta a sort. Köszönetet mondott a Kernbaum házaspárnak, hogy megszervezték a mai tüntetést. „Azért vágtak neki egy lehetetlen feladatnak, hogy felhívják a figyelmet a problémákra” – jelezte, hozzátéve, hogy noha sokan felhozták, „miért nincsenek traktorok”, a válasz egyszerű.

Pénzt kérnének azért, hogy behajthassanak, hogy tüntethessenek. Milyen ország ez?

– kérdezte, majd a már említett főszervező somogyi gazda házaspárt Magyar Péterhez hasonlította, álláspontja szerint közös bennük, hogy „mertek lépni”.

Bencze János a felszólalása után az Index kérdéseire is válaszolt. Leginkább arról érdeklődtünk, hogy részt vett-e ő vagy a pártja a tüntetés szervezésében, úgy, ahogyan azt az egyik civil tiltakozó, Ágnes állította lapunknak. A politikus elismételte: ezt a gazdák szervezték, ők hívták meg az előadókat. „Szerintem ha ez egy pártrendezvény lenne, kint lennének a pártzászlók, és a beszédek sem egy kocsi platójáról hangzanának el” – fogalmazott.

Kernbaum Anita – aki egyébként a 2019-es önkormányzati választáson a Jobbik színeiben indult Somogyban, de nem jutott be – a tüntetés zárásaképp felhívta a gazdákat a platóra, és hangsúlyozta: a küzdelmet folytatni szeretnék, „nincs hova menni, csak előre”.

Több országban is tiltakoztak

Az elmúlt hetekben Németországban, Franciaországban, Belgiumban és Lengyelországban is gazdatüntetéseket tartottak. Ebbe a tiltakozási hullámba csatlakozott be Magyarország is, Budapesten március 9-től 11-ig tiltakoznak a gazdák és a méhészek.

Mint arról korábban beszámoltunk: szombaton, a kiállás első napján mindössze egy traktor érkezett a fővárosba, de Kernbaum Anita gazdálkodó, a demonstráció főszervezője lapunknak arról beszélt: a tüntetés érdemi része vasárnap lesz, a résztvevők ugyanis 14 órától a Népligettől az idősebb Antall József rakpartra vonulnak, ahol beszédek is elhangzanak. A záróesemény hétfőn lesz, amikor a tiltakozók az agrárminisztériumnak egy petíciót adnak át, mely az alábbi követeléseket tartalmazza:

  • Alulról szerveződő, valódi gazda-érdekképviselet.
  • Moratórium a végrehajtás alá került mezőgazdasági cégeknek.
  • A kötelező agrárgazdasági kamarai tagság azonnali eltörlése.
  • A magyar piac védelme az ukrán méztől.
  • Szigorú ellenőrzést és büntetést a mézhamisítóknak.
  • Mezőgazdaságunk vámokkal történő védelme.
  • Minden mezőgazdasági terményre fordított áfát.
  • A vontatmányok kötelező biztosításának megszüntetése.
  • A támogatási rendszer teljes reformja.
  • Stabil és kiszámítható jogi környezet.
  • A kataszter-összevonás és művelésiág-váltás ingyenessé tétele.
  • A Gazdakártya felhasználható keretének bővítése.

Ahogyan arról szintén írtunk: az agrárminiszter szerint baloldali politikusok állnak a mostani tüntetésszervezés mögött.

„A magyar gazdák pontosan tudják, hogy a kormány mellettük áll, és korábban nem látott mértékű pénzügyi források kifizetésével, kamattámogatott hitelekkel és az adminisztrációs terhek csökkentésével segíti őket” – közölte Nagy István a Facebook-oldalán.

(Borítókép: Tövissi Bence / Index)