Ma este dől el, hogy lesz-e a Kutyapártnak mégis polgármesterjelöltje a Hegyvidéken

DMOHA20220403017
2024.03.11. 12:22
Véletlen balesetnek tartják a Magyar Kétfarkú Kutya Párt belső köreiben, hogy egy zárt fórumról kiszivároghatott a kerület elengedéséről szóló, nem hivatalos információ. Az eset károkat okozott a protestpártnak, most azon dolgoznak, hogy a Hegyvidéken végzett sokéves munkájuk ne kerüljön a kukába. A párt igazgatója megvilágítja a kármentés mikéntjét.

Szombaton a XII. kerületi tagság – nagyjából 40 ember – tárgyalt arról, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt részt vegyen-e a helyi előválasztáson (amire eddig sosem volt még példa), és ha igen, akkor milyen feltételekkel. Az Index úgy értesült, hogy ugyanannyian szavaztak mellette, mint ellene, ugyanakkor sokan elbizonytalanodtak, ezért a többség tartózkodott, így nem sikerült a részvétel mellett dönteni. Kovács Gergőék ebből azt a következtetést vonták le, hogy nincs az irányukba kellő bizalom. 

A Kutyapárt nem fogja vizsgálni, hogy a belső „pufogásra” használt zárt Facebook-csoportból hogyan szivároghatott ki a sajtóhoz a két társelnök hirtelen felindultságból itt megfogalmazott lemondási szándéka, de úgy tudjuk, hogy azt a pártban nem tekintik hivatalos lemondásnak. Erre utal, hogy 

ma este 20 órakor rendkívüli online taggyűlést tartanak, amin megpróbálják megerősíteni az elnökséget, és újratárgyalják a XII. kerületi stratégiát.

A történtek legfontosabb tanulsága, hogy úgy kell minden fórumon kommunikálniuk, hogy az bármikor, bárhová kikerülhessen – mondta el Nagy Dávid pártigazgató, aki a Hegyvidéken követendő stratégiáról is megosztott részleteket. E szerint egy előválasztás esetén sem lesz semmiféle „bindzsizés” a többi párttal, nem egyeztetnek a megszerezhető pozíciók elosztásáról és a közös listáról sem.

A fővárosi listaállítás az elnökség hatásköre, de – függetlenül attól, hogy mi lesz a XII. kerületben – az MKKP mindenképpen állít fővárosi listát. Erre az ad lehetőséget, hogy az I. és a IV. kerület mellett már megvan a listaállításhoz szükséges olyan harmadik kerület is (amely nem a XII.), ahol a taggyűlés egy újabb polgármesterjelöltet fogadott el.

„Gergő esetleges hegyvidéki megmérettetését tehát semmilyen mértékben nem befolyásolja a budapesti listaállítás technikai feltételrendszere” – hangsúlyozta Nagy Dávid, hozzátéve, hogy ha az MKKP nem tud pártként működni, akkor senkit nem is érdekelhet a listaállítás.

Ilyen momentumos vagy LMP-s vegetálásban, hogy félévente leváltjuk az elnökséget, mi nem gondolkodunk.

A XII. kerületi előválasztáson való esetleges részvétel egyszeri aktus lenne, a többi párttól maximális távolságtartással, azaz semmilyen egyeztetésben nem vesznek részt, saját önálló listával is indulnak majd. Már csak azért sem lenne célszerű elengedniük ezt a budai kerületet, mert itt tudnák megmutatni valódi erejüket azzal, hogy legyőzik a momentumos Farkas Csabát, akit a DK és a Párbeszéd is támogat.

Az előválasztást a Hegyvidéken április 4 és 10. között tartják, amelyen Kendernay János (LMP) és Farkas Csaba mellett Visi Piroska, a Hegyvidék Jövője nevű civil szervezet polgármesterjelöltje mérkőzhet meg – ha a Kutyapárt tagjai úgy döntenek – Kovács Gergellyel.

(Borítókép: Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke 2022. április 3-án. Fotó: Mohai Balázs / MTI)