„Baj van, és feszkó” – újabb részletek a Kétfarkú Kutya Párt válságáról

2024.03.11. 10:16
A minap derült ki, hogy távozik a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöki székéből Kovács Gergely, a párt alapítója, valamint társa, Döme Zsuzsanna is. Azóta Nagy Dávid pártigazgató állt elő egy részletesebb magyarázattal arra vonatkozóan, hogy mi állhat az eset hátterében, és mire lehet számítani a közeljövőben.

Először egy Facebook-bejegyzésből derült ki vasárnap, hogy mégsem indul Kovács Gergely a XII. kerületi polgármester-választáson. Az erről szóló posztban azt írták: „Mi akkor végül nem indulunk a XII. kerületi önkormányzati választáson, lett volna egy tök jó lehetőség rá, hogy én polgármester legyek, és kutyapártos legyen a testületben a fele képviselő, ez részben előválasztáson dőlt volna el, ami szerintem simán nyerhető lett volna.”

Nem sokkal később szerkesztőségünk birtokába jutott egy belsős levél, amelyben Kovács Gergely kemény kritikákat fogalmazott meg párttársaival szemben, és az is kiderült, hogy a választási visszalépés mellett ő és Döme Zsuzsanna is lemondanak a társelnöki posztról. Ezzel a párt komoly válságba kerülhet, miközben elképzelhető, hogy pont az idei EP-választáson lenne először esélyük EP-mandátumot szerezni.

Nagy Dávid pártigazgató még késő este tett közzé egy újabb posztot, amelyben részletesen írt arról, hogy mi is áll mindennek a hátterében, és hogy mennyire súlyos a helyzet. „Próbálom röviden és nem túl zavarosan, kevés szekunder szégyenérzetet kiváltó pátosszal: K***a nehéz két napon vagyunk túl: a tegnapi napon az elnökség azon előterjesztését nem szavazta meg a tagság, miszerint a 12. kerületben, előválasztáson keresztül indulna Gergő polgármesterként, olyan feltételekkel, hogy bármilyen más ellenzéki párt és a Fidesz nélkül is győzelem esetén többsége van önmagában az MKKP-nak” – írta.

Ezután elmondta, hogy szerinte mi állhat amögött, hogy Kovács Gergőt nem támogatta a párt.

„Beszélve mindenkivel, részt véve a párt utóbbi 6 évében passzivistaként, 3 évében alkalmazottként biztosan állíthatom, hogy a párttagság protest és mozgalmi mentalitása ütközött ki, nem pedig a vélt és joggal félt »bázisdemokrácia«. A tagság elbizonytalanodott egy, a jövőjét is meghatározó döntésben, autonómiáját féltve szétszavazott – ez a döntés bármilyen más haszonleső pártnál, jelzem, úgy csúszott volna át, mint kés a vajon. Annak minden pozitív és negatív hozadékával együtt” – írta Nagy Dávid, hozzátéve:

Viszont itt nem, és Gergő tegnap teljesen jogosan abban bizonytalanodott el, hogy a párt mögötte és Suzi mögöttük van-e úgy, ahogy eddig, és nagyon mélyen elgondolkodtak, hogy van-e értelme így tovább csinálni.

„Ezután született meg a szűk Facebook-csoportunkban Gergő posztja a lemondásról. Igen, ez az a csoport, ahol dúlunk a rosszabb időszakokban, mikor éppen nem tudunk találkozni. Kérlek, hogy ezt kezeljétek a helyén. Az, hogy egy ilyen kiszivárog, az persze a mi hibánk” – írta. 

Baj van, kritikus napok jönnek

A pártigazgató ezután tért ki arra, hogy az utóbbi két évben a párt jelentős előrelépést tett, és 2021 óta zajlott a párt „professzionálásának” folyamata. Majd megjegyezte: „Ne adjátok fel, a dolog nem visszafordíthatatlan – nem volt verekedés, és kokain sem ment cigányútra. A holnapi napon [hétfőn – a szerk.] 20:00 találkozunk a tagsággal, és ismét beszélünk, erről is írok majd.”

Kertelni meg nem fogunk előttetek, baj van, és feszkó, ezt nagyon rövid idő alatt fel kell oldanunk – és muszáj lesz profi módon. Bízzatok benne, hogy az eddigiekhez hasonlóan ezen is túl leszünk a tagsággal, veletek, a legaktívabbakkal és persze minden passzivistával

– fogalmazott Nagy Dávid, majd végül azt is megjegyezte: szerinte nem a párt támogatottságán, a százalékokon kell most gondolkodni, mert „amikor a támogatottságunk 0-2-3-4% volt, és egyszer 5-10-15<% lesz, azok csak számok lesznek, és egy végtelenül torzult világban, egy kritikus módon megromlott közízlés szerint”.

Ami viszont nem csak szám, az a 8000 passzivista, a több ezer cselekvő akció és a kritikus gondolkodás. A világról. Magadról. És magunkról. Meg persze, hogy világszinten is különlegesek voltunk, vagyunk és leszünk. Ja és a legfontosabb, bocsánat

– zárta posztját. 

Baranyi Krisztina szerint elszámolhatták a szavazatokat; Kovács Gergő versenytársa tiszteletben tartja a döntést 

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester – akinek indulását 2019-ben a Kutyapárt támogatta elsőként, és akinek most alpolgármestere a már említett Döme Zsuzsanna – Kovács Gergelyék eredeti bejegyzése alatt adott hangot véleményének. A döntésre reagálva azt írta:

Ez butaság, nem hiszem el. Biztos valamit rosszul számoltatok a szavazásnál.

„Kovács Gergőnek reális esélye van arra, hogy 5 év munka után polgármester legyen egy fideszes fellegvárban. A többi kerületi ellenzéki szereplő magatartása és ajánlata is azt mutatja, hogy ebben támogatják őt. Nem tudom elképzelni, hogy egy párt kihagyja azt a lehetőséget, hogy az elnöke és a képviselői valódi pozíciókhoz, valódi cselekvési lehetőséghez jussanak” – fejtette ki Baranyi Krisztina.

Mindeközben Visi Piroska – aki a Hegyvidék Jövőjéért Egyesület polgármester-jelöltje a XII. kerületi ellenzéki előválasztáson – egy, az Indexhez is eljuttatott közleményben azt írta: sajnálja, hogy Kovács Gergely végül nem indul az előválasztáson.

„Saját polgármester-jelöltségem bejelentését és a kampányom kezdetét azért időzítettük 2024. március 11-re, mert ez volt a közösen meghatározott határidő a Hegyvidék ellenzéki szereplői számára. Ezt a dátumot tűztük ki, hogy valamennyi érintett jelölőszervezet meg tudja hozni a szükséges testületi döntéseket – fogalmazott, hozzátéve: 

Kovács Gergellyel az elmúlt hónapokban sokat dolgoztunk együtt. Bizalmat és együttműködést építettünk fel, és sikerült a tárgyalásokon közösen olyan megoldást kidolgozni az előválasztásra, ami biztosította volna a Kutyapárt részére is önállósága megőrzését. Ugyanakkor nagyon tisztességesnek tartom Gergő döntését, hogy nem akarja önálló indulással megakadályozni a Fidesz leváltását a kerületben.

„Az MKKP elnöke hosszú éveket áldozott a 12. kerület kormánypárti önkormányzatához köthető korrupciós ügyek feltárására. Bízom benne, hogy a mostani döntéstől függetlenül a jövőben lesz alkalmunk együtt dolgozni a Hegyvidékért!” – tette hozzá Visi Piroska, majd utalt arra is, hogy a kerületi előválasztás április 4–10. közt lesz.