Petíció indult, hogy megmentsék Magyarország negyedik legjobb középiskoláját

2024.03.11. 11:24
Az aHang oldalán megjelent egy petíció, amely azt követeli, hogy „ne adják át az Egységes Magyar Izraelita Hitközség által tulajdonolt Milton Friedman Egyetemnek a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fenntartói jogát”. A beadvány szerint semmi biztosíték nincs arra, hogy később nem vezetne be a piaci alapon is működő Milton Friedman Egyetem tandíjat a középiskolában, valamint az sem biztosított, hogy a fenntartó az iskola felújítására használná a kapott összeget.

Petíció indult az aHang oldalán: „Ne adják át az Egységes Magyar Izraelita Hitközség által tulajdonolt Milton Friedman Egyetemnek a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fenntartói jogát!”

A gimnázium az ország 4. legjobb középiskolája és a kerület egyetlen nyolcosztályos gimnáziuma, ahova a környező településekről is sokan jelentkeznek.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség által fenntartott Milton Friedman Egyetem átvenné a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fenntartói jogát. Kiss László polgármester közölte, „minden fenntartóváltás kizárólag a szülői közösség, a diákönkormányzatok és a pedagógusközösség egyöntetű támogatásával lehetséges”.

Az aHang oldalán közzétett petíció szerint a Milton Friedman Egyetem megkapná az ország 4. legjobb gimnáziumát – ingyen és kötelezettségek nélkül –, azonban

semmi biztosíték nincs arra, hogy a piaci alapon is működő egyetem nem vezetne be a jövőben tandíjat, amivel „tehetséges gyerekeket fosztana meg a jó minőségű oktatástól”.

Az aHang emellett azt sem látja biztosítottnak, hogy teljes egészében a gimnáziumra fordítják majd a fenntartásra kapott összeget: „A gimnázium évek óta felújításra vár, aminek költségét 2022-ben 6 milliárd forintra becsülték. A fenntartóváltással ez a felújítás is bizonytalanná válik. Enélkül az iskola bezárására is sor kerülhet, melyre a fenntartónak joga is van.”

Az egyetem ideológiailag sem semleges, ugyanis egyházi tulajdonban áll. Amennyiben az egyház közvetlenül venné át a fenntartást, úgy a szülők és a tanári kar felének hozzájárulására lenne szükség, amit így elkerülnek

– áll a petícióban, amelynek zárásaként megjegyzik, hogy a fenntartóváltás csakis a Milton Friedman Egyetem érdekét szolgálja.