Szigorú ellenőrzést rendelt el a gyermekotthonokban a Belügyminisztérium

2024.03.12. 15:11
A Belügyminisztérium elrendelte a gyermekvédelmi intézmények soron kívüli ellenőrzését, ezért az összes megyei és a fővárosi kormányhivatalban módosítani kell az idei ellenőrzési tervet – erősítette meg a Magyar Narancsnak a minisztérium.

„A Belügyminisztériumhoz tartozó szociális ügyekért felelős államtitkárság helyettes államtitkára, Csízi Péter február 29-én valamennyi állami, nem állami és egyházi fenntartásban működő, a gyermekvédelmi törvény hatálya alá tartozó gyermekotthon soron kívüli hatósági ellenőrzését rendelte el” – írta a tárca a Magyar Narancs megkeresésére reagálva.

Ahol a gyermekotthonok soron kívüli hatósági ellenőrzése még eltér az ütemezettől, javítani kell az éves hatósági ellenőrzési terven. Hozzátették, hogy soron kívüli hatósági ellenőrzés jelenleg 530 bentlakásos gyermekintézményt érint, amelyek közül 416 állami, 6 nem állami, 108 pedig egyházi fenntartásban működik.

Amennyiben a hatósági ellenőrzést végrehajtó kormányhivatalok bűncselekményre gyanakszanak, kötelesek feljelentést tenni.

Prioritást kapott a gyermekvédelem fejlesztése

A gyermekotthonok biztonságának országos fejlesztése elsősorban azért vált aktuálissá, hogy a bicskei gyermekotthonban történt zaklatásokat követő kegyelmi ügy felszínre hozta a gyermekvédelem hiányosságait.

Beszámoltunk róla, hogy a pedofilbotrányként is emlegetett eset elnöki kegyelmet kapó vádlottja, K. Endre az egyik áldozatot arra kérte, egy újabb vallomással tisztázza a nevét a vádak alól, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálatot indított az ügyben.

Mint ismert, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóját, V. Jánost 2018-ban nyolc év fegyházbüntetésre, egyik nevelőjét pedig három év felfüggesztettre ítélték, miután az otthonban lakó fiúk azzal vádolták meg őket, hogy szexuálisan kihasználták őket. K. Endre a zaklatások idején V. János helyettese volt a bicskei gyermekotthonban. A beosztott próbált nyomást gyakorolni a gyerekekre, hogy vonják vissza vallomásaikat, és hamisan tanúskodjanak.