Ezen a településen előválasztást és akkumulátorgyár-mentes életet akarnak a választók

2024.03.12. 13:52
Egy reprezentatív felmérés szerint a soroksáriak döntő többsége nem engedné, hogy Soroksárra bármilyen, akkumulátorgyártással kapcsolatos ipari létesítmény települjön. A megkérdezettek többsége úgy véli, hogy előválasztáson kell kiválasztani, hogy ki legyen Bese Ferenc ellenzéki kihívója az önkormányzati választásokon.

Az Index szerkesztőségéhez eljuttatott, a Pulzus kutató által készített felmérés szerint a soroksáriak döntő többsége, 74 százaléka szerint nem szabad engedni, hogy Soroksárra bármilyen, akkumulátorgyártással kapcsolatos ipari létesítmény települjön. A kutatás arra is kereste a választ, hogy ki a legesélyesebb jelölt a közelgő önkormányzati választásokon. 

Az eredmény szerint Bese Ferencet, a regnáló Független, DE A KORMÁNYPÁRTOK ÁLTAL TÁMOGATOTT polgármestert a választók 29 százaléka támogatná, őt Bereczki Miklós, az LMP politikusa követi 18 százalékos eredménnyel.

Ritter Ottót, a Momentum jelöltjét a választók 14, a szélsőjobboldali Mi Hazánk helyi politikusát csupán a soroksáriak 4 százaléka választaná. A válaszadók 24 százaléka szerint Bese Ferencet Bereczki Miklósnak van a legnagyobb esélye legyőzni a voksoláson, őt szorosan követi Ritter Ferenc 22 százalékos eredménnyel. A választók 35 százaléka még nem döntötte el, hogy kit fog támogatni a júniusban esedékes önkormányzati választásokon.

A pártpreferenciák és az előválasztás

A megkérdezettek 26 százaléka a Fideszt, 13 százaléka a Demokratikus Koalíciót támogatná a voksoláson. 28 százalékuk még nem tudja, de 6-6 százalékot kapna a Momentum és az LMP. 2 százalékot pedig a Párbeszéd, az MSZP és a Jobbik. 

A felmérésben részt vevők 23 százaléka teljesen egyetért azzal, hogy előválasztáson kellene dönteni az ellenzéki jelölt személyéről, 22 százalékuk pedig inkább egyetért vele. 

Az előválasztást a válaszadók 21 százaléka utasítja el. A reprezentatív felmérésben 200-an vettek részt.