Szijjártó Péter aláírta a maxi-Dubaj-szerződést

D  HR20240313022
2024.03.13. 16:39
A magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi államminisztere Budapesten aláírták a maxi-Dubajról szóló szerződést. Mindkét fél nagyon bizakodó a projekttel kapcsolatban.

Ahogy arról korábban beszámoltunk az Indexen, megkezdődött a Rákosrendező előkészítése a mini- vagy éppen maxi-Dubaj néven ismertté vált projekthez. Ez pedig azzal indult, hogy azokat a szolgálati lakásokat, amelyekben ma MÁV-alkalmazottak laknak – van, aki fel is újította már –, az ott élőknek 30 napon belül el kell hagyniuk. Ha nem költöznek ki időben, a MÁV polgári peres eljárást indít ellenük, amelynek a költségeit is rájuk terhelik.

Karácsony Gergely és a Fővárosi Önkormányzat tiltakozik ez ellen és az egész projekt ellen is, de nagyon úgy néz ki, hogy ez nemigen érdekel senkit, hiszen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi államminisztere Budapesten aláírták a projektről szóló megállapodást. 

Ennek értelmében az Eagle Hills Properties egy komplett új városnegyedet épít Rákosrendezőn, amely egy 5 milliárd eurós beruházás, és magasházakból, irodaházakból, valamint luxuslakásokból álló épületegyüttest jelent. Emellett – sajtóhírek szerint – egy 220-240 méter magas felhőkarcolót is felhúznának, amely majdnem száz métert verne a jelenleg legmagasabb Mol-toronyra.

Szijjártó szerint: „Ez egy komplex, nagy városfejlesztési beruházás, új minőséget ad Budapestnek és felkerülünk arra a térképre, amelyen csak és kizárólag világvárosok vannak.”

Az aláírás önmagában nagyon fontos állomás a két ország közötti együttműködés útján, amely több mint harminc éve kezdődött. 2019 óta megháromszorozódott a két ország közti külkereskedelmi forgalom, és reméljük, hogy a jövőben is fogunk együtt dolgozni

mondta Thani bin Ahmed Al Zeyoudi a közös sajtótájékoztatón.

„Az Egyesült Arab Emirátusok felelősségteljes politikája nélkülözhetetlen a közel-keleti térség stabilitása szempontjából” – írta Facebook-oldalán Szijjártó Péter. „A két ország jó gazdasági együttműködése ma nagy lendületet kap” – bizakodott a külügyminiszter.

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Száni bin Ahmed az-Zejudi az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi államminisztere a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón,  miután együttműködési megállapodást írtak alá  a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. március 13-án. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI)