Megvált a gyülekezet a kántortól, aki Balog Zoltánt kritizálta

2024.03.14. 06:19
Vargha Anikó, a tököli egyházközösség kántora szerint azért vált meg tőle a gyülekezet, mert kritikát fogalmazott meg Balog Zoltánról.

„Úgy érzem, hogy Balog püspök az egész országra annyira rányomta a bélyeget, hogy Tökölnek is éreznie kell, ez nincs rendben” – jelentette ki Vargha Anikó.

Állítása szerint először „csak” arra kérték, finomítsa a Facebook-posztját, aminek eleget tett. Utána azonban egy presbiteri ülésen úgy döntöttek, hogy megválnak tőle – írja az rtl.hu.

Vargha Anikó elmondta, hogy 5:1 arányban szavazták meg, hogy ne legyen kántor. Ezután úgy döntött, felfüggeszti a tagságát a tököli református egyházközségben, amíg Balog Zoltán vezeti a Dunamelléki Egyházkerületet.

A Református Egyházon belül nagyon kevés szó esik arról, hogy Balog Zoltán püspök közbenjárására kaphatott kegyelmet a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját segítő helyettese. Ez Tarr Zoltán, az egyház egykori zsinati tanácsosa szerint nagy probléma.

Nem beszélünk dolgokról, amit pedig mostanában Balog Zoltán mond, rendkívül homályos, nehezen megfejthető

– fogalmazott Tarr Zoltán.

Balog Zoltán belátta, súlyos hibát követett el

Balog a kegyelmi botrány kirobbanása után ugyan lemondott a zsinat elnöki posztjáról, de ő maradt a Dunamelléki Egyházkerület püspöke. Tarr Zoltán viszont úgy gondolja, az lenne a leghelyesebb, ha visszavonulna.

„Amit Balog Zoltán püspökként tett, az soha nem látott hitelességi válságot okozott a református egyházban” – jelentette ki Tarr Zoltán, aki attól tart, hogy az ügy a teljes keresztény közösség megítélésének is ártott.

Egy beszámoló szerint Balog Zoltán lelkipásztori kötelességének tekintette, hogy kegyelmet kérjen a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettesének. Azzal viszont nem számolt, hogy ennek milyen közéleti következményei lehetnek. A püspök állítólag úgy fogalmazott: „Ez súlyos hiba volt”, amiért önvizsgálatot és bűnbánatot kell tartania.