Döntött a kormány: ingyenes lesz a jogosítvány a középiskolásoknak

2024.03.14. 09:51
Ingyenessé teszi a kormány szeptember 1-jétől a jogosítványszerzést a középiskolásoknak – jelentette be Tuzson Bence igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán.

Mint arról az Index is írt, a kormány már tavaly augusztusban jelezte, hogy a B kategóriás jogosítvány megszerzésének szinte teljes költségét megtérítené a középiskolásoknak és az állami szakképző intézményekben tanulóknak.

A magyar kormány szeptember 1-jétől ingyenesen biztosítja a jogosítványt a középiskolásoknak.

A hírt Tuzson Bence igazságügyi miniszter csütörtökön jelentette be közösségi oldalán. 

A támogatásba beletartoznak a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati órák, vizsgák is. A részletekről a későbbiekben ígért bővebb tájékoztatást. 

Mint írta, „folyamatosan dolgoznak azon, hogy leszámoljanak a felesleges bürokráciával és segítsék az emberek mindennapi életét”.

Bajba kerülhetnek az autósiskolák?

Az ingyenes jogosítványszerzés akár negatívan is érintheti az autósiskolákat. Mint írtuk, Köves Szilárd vezetéstechnika-oktató korábban úgy nyilatkozott, hogy az ingyenes jogosítványszerzés bevételkiesést okozhat nekik, mert aki teheti, az kivárja azt az időszakot, amikor megkaphatja a támogatást. 

Az autósoktatók szerint a jogosítványszerzés ára egyénenként változó, de a végösszeg átlagosan háromszázezer és egymillió forint között mozog. Ez elsősorban attól függ, hogy az autósiskolák rezsiköltsége milyen mértékben emelkedik, valamint hogy az adott tanulónak hány gyakorlati órára van szüksége.