Kóczián Péter: „Recseg-ropog a rendszer, de ettől még nem dől meg a NER”

MG 7018
A kegyelmi ügy okozta válság tanulságairól, Magyar Péter zászlóbontási kísérletéről, valamint a politikai térkép lassú, de elkerülhetetlen átalakulásáról is beszélgettünk a kommunikációs szakemberrel a Konkrétan Rónai Egonnal legújabb adásában.

„Ha 2026-ban a Fidesz nem nyeri meg a választást, akkor a történelmet úgy fogjuk írni, hogy ez ennél a történetnél indult be. A pedofilbotránynál kezdődött az a repedés, amit nem tudtak megakadályozni” – jelentette ki Kóczián Péter egykori újságíró, coach az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában. 

Kóczián Péter úgy látja, hogy Orbán Viktor rendszerét kikezdte a kegyelmi ügy, mert a pedofília a bal- és jobboldali választókból is elemi felháborodást vált ki. Mint fogalmazott, „az emberek lelkébe hatolt be”, ugyanakkor szerinte ez önmagában még nem okozott helyrehozhatatlan károkat. Az viszont szerinte is intő jel lehet a Fidesz számára, hogy néhány százezer szavazót elveszített a pedofilbotrány hatására.

Az egykori újságíró szerint továbbra is kétosztatú a magyar politika, az Orbán–Gyurcsány-tengelyen zajlanak az események, de az idő múlásával egyre többen lesznek olyanok, akik leszakadnak erről, nem ebben a dichotómiában gondolkodnak. Véleménye szerin Magyar Péter és a Kétfarkú Kutya Párt is ezekhez az emberekhez igyekszik szólni, azt azonban egy nagy kérdésnek tartja, hogy ők mennyire lesznek képesek megmozgatni az elbizonytalanodott vagy a jelenlegi politikai kínálatból választani nem tudó szavazókat.

Kóczián úgy látja, ha Magyar Péter március 15-i rendezvényére sokan kilátogatnak, s utána pártot alapítva ki tud juttatni az Európai Parlamentbe két-három képviselőt, akkor „földindulás van”, de szerinte „a politika egy hosszú távú játék, amihez hosszú és tudatos építkezésre van szükség”.

Ő azt is el tudja képzelni, hogy Orbán Viktor, akit az egyik legtehetségesebb magyar politikusnak tart, népszerűsége egy adott pontján úgy dönt, hogy átadja a hatalmat valaki másnak, ő pedig a háttérből irányítja tovább a folyamatokat.

Van egy játékos, aki hat-nyolc-tíz-tizenöt sémában tud gondolkodni, ilyen az ellenzék oldalán nincsen

– jelentette ki Kóczián Péter. 

A teljes interjú itt tekinthető meg:

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról. Ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Konkrétan Rónai Egonnal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép: Kóczián Péter. Fotó: Németh Kata / Index )