Hiába mondott le Novák Katalin, továbbra is védik a TEK-esek

2024.03.16. 11:54
Egy kormányrendelet értelmében a lemondott államfőnek is járt a Terrorelhárítási Központ (TEK) által biztosított személyi védelem. Mindezt a TEK is megerősítette, a vonatkozó rendeletből pedig az is kiderül, hogy Orbán Viktornak is járhat ugyanez a védelem, ha már nem lesz miniszterelnök.

Novák Katalin a lemondása után is jogosult maradt egy több millió forintos tiszteletdíjra, valamint számos egyéb szolgáltatásra is – bár ezek egy részét még nem igényelte. Hogy mi mindenre jogosult, arról többek közt ebben a cikkünkben is írtunk.

E szolgáltatások mellett az is kőbe van vésve, hogy a TEK személyi védelme is jár neki. A Telex a TEK-nél kérdezett rá a részletekre, és válaszul a TEK azt írta, a volt köztársasági elnök a védett személyek és a kijelölt létesítmények védelméről szóló kormányrendelet alapján utóbiztosításra jogosult a tisztség megszűnését követő egy évben, azaz 2025. február 26-ig.

Az utóbiztosítás […] a volt köztársasági elnök életének, testi épségének megóvására, továbbá munkahelye, lakása vagy egyéb tartózkodási helye őrszemélyzettel, illetve technikai eszközzel biztosított védelmére terjed ki

– közölte a TEK. Elárulták azt is, hogy ehhez még autó is jár a lemondott köztársasági elnöknek, sofőrrel együtt. 

Mint írták, a vonatkozó kormányrendelet alapján jövő februárig Novák Katalint a hivatalos és magáncélú programjaira is hivatásos állományú sofőr szállítja – egy felső középkategóriájú autóval. Azt viszont nem akarták elárulni, pontosan milyen autóval szállítják a volt államfőt.

A védelembe bevont erők, eszközök vonatkozásában a közvélemény részére bővebb felvilágosítás érthető okokból nem lehetséges

– írta erről a TEK Társadalmi Kapcsolatok Osztálya.  

Hozzátették, Novák Katalin lakásába biztonságtechnikai eszközöket szereltek fel az utóbiztosítás idejére. Ha a volt köztársasági elnök igényt tart rájuk, és vállalja a fenntartással és az üzemeltetéssel járó költségeket, akkor jövő februárban, az utóbiztositás vége után megveheti ezeket az eszközöket (ezek konkrét árát az egy év alatt történő amortizáció figyelembevételével határozzák meg).

Az autót az utóbiztosítás idejére a rendészetért felelős miniszter, azaz Pintér Sándor az országos rendőrfőkapitány útján biztosítja, és a költségeket a Készenléti Rendőrség állja. A TEK válaszából az is kiderült, hogy Novák az egyéves utódbiztosítás után is igényelheti a járművet hivatásos sofőrrel – azt szintén a rendőrség biztosítja, ha így lesz. 

Orbán Viktornak is jár ugyanez, ha már nem lesz miniszterelnök 

Az említett kormányrendeletben egyébként azt is leírták, hogy erre az egyéves utóbiztosításra nemcsak a köztársasági elnök, hanem a mindenkori miniszterelnök is jogosult a tisztségének megszűnését követően – bár az intézkedés nem kötelező jellegű.

Ugyanis, mint a rendeletben írják, a védett személy lemondhat erről. 

Az utóbiztosításra jogosultnak a rendészetért felelős miniszterhez intézett írásbeli lemondó nyilatkozata alapján az utóbiztosítást vagy annak egyes elemeit meg kell szüntetni

– fogalmaztak.