Tömegmészárlást tervezett egy miskolci fiatal, lövöldözni akart

2024.03.19. 12:20
A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy fiatalkorú fiú ellen emberölés előkészületének bűntette miatt. A kamasz azt tervezte, hogy korábbi általános iskolájában vagy a középiskolájában tömegmészárlással járó iskolai lövöldözést fog végrehajtani – számolt be a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség.

Az esetről már korábban is beszámoltunk a rendőrség közleménye alapján, amikor a fiatalt elfogták. Az akciót a TEK hiúsította meg.

A most ismertetett ügyészségi vádirat szerint a fiatalkorú vádlott 2022 őszétől kezdve 2023. januárig rendszeresen arról beszélt osztálytársának, hogy lövöldözne egy iskolában vagy repülőtéren, olyan helyszíneken, ahol sok ember tartózkodik. Azt mondta,

Cselekményét azért szeretné elkövetni, mert a társadalom nem érti meg őt, ezért az embereknek traumát akar okozni.

A tömegmészárlással járó lövöldözést volt általános iskolájában, illetőleg az aktuális középiskolájában tervezte végrehajtani, de egy közeli óvodában is legalább három óvodást megölt volna. Előkészületként az oktatási intézményekben videófelvételeket készített. Internetről igyekezett felderíteni, hogyan juthatna legálisan vagy illegálisan fegyverhez, és ennek sikertelensége esetén házilag hogyan tudna lőfegyvert vagy bombát előállítani. Közösségi oldalakon folytatott beszélgetéseket arról,

milyen ruházatot használna, hogyan hatol be az osztálytermekbe, és hogy minimum húsz, de akár ötven diákot is megölne.

Rendszeresen rákeresett olyan internetes platformokra 2023 márciusában, ahol iskolai lövöldözésekről olvasott, cselekménye befejeztével öngyilkos akart lenni, vagy a rendőrökkel lövette volna agyon magát.

Az ügyészség a büntetlen előéletű, letartóztatásban lévő fiatalkorú vádlottal szemben javítóintézeti nevelést indítványozott – derült ki az ügyészség közleményéből.