Új tanárképző kart indít a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

2024.03.19. 16:44
Tanárképző kart indít a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). A 2025-től induló új karon a pedagógusképzés széles spektruma mellett átfogó bölcsészettudományi képzés is lesz.

Az egyetemen alakuló új felsőoktatási központ, illetve tudományos műhely a tanárképzés és tanártovábbképzés területén végzett tevékenység mellett a kapcsolódó tudományos és módszertani háttér biztosítását is szolgálja.

Az NKE tanárképzése 2025. szeptember 1-jén indul, az új tudományos műhely pedig már 2024. szeptember 1-jén megkezdi munkáját, míg a tanártovábbképzés új rendszerének kialakítása egyelőre folyamatban van.

Az NKE tanárképzését választók olyan gyakorlatorientált, mentortanárok által támogatott, kiscsoportos képzésben részesülnek, amelynek keretében egyaránt van lehetőség tanár- és bölcsészdiploma megszerzésére. Kiemelt cél az is, hogy az egyetem képzésein végző tanárok, pedagógusok korszerű, időtálló, egyben identitáserősítő tudást adjanak át a diákjaiknak, és az oktatási feladatokon túl élen járjanak a közösségszervezésben

– áll a közleményben.

Az NKE nem csupán oktatási helyszínként fog funkcionálni, hanem a köznevelés igényei szerinti módszertani központ is lesz. Az egyetem a nemzetköziesítési folyamatai révén megszerzett tapasztalatokat és tudást is beépíti mind az oktatásba, mind a kutatásba.

Az NKE tanárképzést és tanártovábbképzést biztosító új kara Nemeskürty István tanár, Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas író, irodalom- és filmtörténész nevét viseli majd, tisztelegve öröksége, valamint az általa képviselt értékek előtt.