Mintegy kétezer résztvevőt várnak a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájára

2024.02.27. 14:48
Tizenöt sportágban mintegy kétezer résztvevőt várnak a szervezők a csütörtöktől szombatig tartó 15. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája (KEK) eseményeire a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) területén.

Az esemény keddi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a rendezvényre az ELTE sportegyesülete,

a BEAC és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem társszervezésében kerül sor.

Tizenöt évvel ezelőtt a BEAC különleges vállalkozásba fogott: az Erdélyi Labdarúgó Diákkupa mintájára életre hívott egy olyan sporteseményt, amelyen a Kárpát-medencei Egyetemek magyar diákjai találkozhatnak, versenyezhetnek egymással. A sorozat egyre népszerűbb lett, évről évre több különböző helyszínen is megrendezték. Míg az első alkalommal egy sportágban – labdarúgásban – 110, tavaly már 1500 egyetemista vett részt a KEK-en.

„Fantasztikus, hogy a kezdeményezés már 15 éve él, számunkra öröm, hogy néhány éve az NKE is bekapcsolódott az eseménybe. Házigazdaként csodálatos környezetben, az Orczy-kertben várjuk a sportolni vágyókat” – mondta Deli Gergely, az NKE rektora.

Ez a csodálatos létesítmény néhány napra a Kárpát-medence sportközpontjává válik

– hangsúlyozta Simon Gábor, a BEAC igazgatója.

Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettese, az esemény egyik nagykövete szerint „az egyetemi sport kiemelten fontos, hogy a felnőtt kor küszöbén álló fiatalok tovább vigyék, beépítsék életükbe a sportot. A sport közös nyelvet ad, kapcsolatokat épít, a KEK pedig összehozza a magyarságot. Ez az esemény jó hangulatú, fesztiválszerű sportverseny”.

„A vízilabda magyar sikersportág, örülünk, hogy a KEK programjába is bekerült” – hangsúlyozta a másik nagykövet, Gór-Nagy Miklós világbajnok vízilabdázó, a Magyar Vízilabda-szövetség szakmai vezetője annak kapcsán, hogy a 15 sportág között az idén már a póló is szerepel a futsal, az alumni foci, a nagypályás labdarúgás, a kosárlabda, a röplabda, az asztalitenisz, a sakk, a darts, a futás, a tájfutás, az e-sport, a cheerleading, a polefitness és a tánc mellett.

Az MTI kérdésére Simon Gábor elmondta, hogy

a csapatsportokban már lezárult a nevezés, 28 egyetem 1200 hallgatója jelentkezett. A KEK-futásra eddig ötszázan adták le nevezésüket, és a többi egyéni számban is várják még a jelentkezőket, így összességében kétezer körüli résztvevővel számolnak

A futásban egyébként nyitnak a lakosság felé, az egyetemisták mellett bárki teljesítheti a különböző távokat.

A „Sport határok nélkül” szlogenű eseményen jótékonysági adománygyűjtés is lesz: elárverezik az FTC–MTK örökrangadó labdáját, amellyel a válogatott Varga Barnabás négy gólt szerzett, és dedikálta is. A befolyt összeget a karácsfalvai Sztojka Sándor görögkatolikus líceum kapja.

(MTI)

(Borítókép: Nagyistók Máté / kekbudapest.hu)