Nem várt sokat Vitézy Dávid: Karácsony Gergely és Szentkirályi Alexandra is levelet kapott

2024.03.20. 08:27
„A többi jelölttel számos kérdésben eltér a véleményünk. De meggyőződésem, hogy a budapestiek sportszerű és tisztességes kampányt érdemelnek” – szögezte le Vitézy Dávid legfrissebb videójában. Azt kéri, hogy a jelöltek hivatalosan is vállalják, hogy „tisztességes kampányt” fognak folytatni.

„Néhány perccel ezelőtt átadtam a futárnak ezt a levelet, melyet minden főpolgármester-jelölt társamnak elküldtem” – jelentette Facebook-videójában Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt, szakpolitikus. A kép szerint a levél Brenner Koloman (Jobbik), Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom), Szentkirályi Alexandra (Fidesz), valamint Karácsony Gergely (DK, MSZP, Momentum, Párbeszéd) postaládájába érkezik majd. A levél elején rögtön az olvasható, hogy

Budapest jövője fontosabb annál, mint hogy feláldozzuk az öncélú pártpolitika oltárán. A budapestiek tisztességes kampányt érdemelnek.

Vitézy Dávid leszögezte: számos kérdésben eltér a véleményük, de hisz abban, hogy közösen példát tudnak mutatni a demokratikus politikai kultúrából. „És olyan kampányt tudunk folytatni, mely egymás lejáratása helyett Budapest jövőjéről és szakpolitikai elképzeléseinkről szól.”

Ezért arra kéri a jelölteket, hogy a csatolt Tiszta kampányt Budapesten nyilatkozat aláírásával hitelesítsék: „méltó politikai kultúra és tisztességes kampányt” vállalnak. Azt kéri, a jelöltek nyilatkozzanak arról, hogy 

  • betartják a hatályos jogszabályokat, a kampányt törvényes keretek között folytatják,
  • a kampányt kizárólag szabályos úton finanszírozzák, ahhoz kormányzati vagy önkormányzati forrást nem használnak fel. És a közfunkciókat se használja fel senki előnyszerzésre.
  • Azt is kéri Vitézy Dávid, hogy a dokumentum aláírásával mindenki vállalja: kampánytámogatást kizárólag átlátható módon fogadnak utalással vagy bankkártyás fizetéssel. „Nem fogadok el anonim készpénzes támogatásokat” – a dokumentum pontjai között.
  • Mindenkinek tartózkodnia kell a személyeskedéstől és a lejáratástól.
  • Vitézy Dávid leszögezte: készen áll nyilvános vitát folytatni a programjáról.
  • Azt kéri a részvevőktől, hogy tartózkodjanak a felelőtlen ígérgetéstől,
  • és az aktivistáival együtt a köztéri hirdetései megrongálásától.

„A többi jelölttel számos kérdésben eltér a véleményünk. De meggyőződésem, hogy a budapestiek sportszerű és tisztességes kampányt érdemelnek. Szóljon ez a kampány a pártpolitikai csatározás, gyűlöletkeltés, sárdobálás helyett végre, a közös jövőnkről” – összegezte a szakpolitikus.

Hivatalos: indul a választáson

Eddig csak sejteni lehetett, de kedden hivatalosan is bejelentette Vitézy Dávid, hogy indul a főpolgármester-választáson, így ő lehet a kormánypárti Szentkirályi Alexandra mellett a jelenlegi városvezető, Karácsony Gergely egyik legkomolyabb kihívója.

A volt közlekedési államtitkár szerint jelenleg mindent átsző a két politikai oldal háborúja, ám ő valódi városfejlesztést kínál.

A volt közlekedési államtitkár álláspontja az, hogy öt súlyos problémával kell szembenézni Budapesten: 

  1. Nincs elég megfizethető lakás és drága az albérlet.
  2. Nem elég jó a közösségi közlekedés a külső kerületekből és az agglomerációból, emiatt van ennyi dugó és emiatt rossz a levegő.
  3. Az egészségügyi ellátás színvonala egyre csak romlik, elavultak, lerobbantak a kórházaink, rengeteget kell várakozni, és teljes osztályok zárnak be személyzet híján.
  4. A köztereink nem elég otthonosak, nincs elég zöldfelület és sétálóutca.
  5. A körúton túli Budapestet, ahol a budapestiek háromnegyede él, magára hagyták, minden fejlesztési forrás a turistabelvárosba jut.

Vitézy Dávid azt is közölte, hogy kész tervei vannak a város további fejlesztésére. Úgy véli, új parkokra és közterekre, a HÉV-ek és a vasút megújítására, újabb villamosvonalak fejlesztésére, a rozsdaövezetek helyén pedig megfizethető lakások építésére van szükség.