A fiatalokra támaszkodva erősítenék a honvédelmet

2024.03.21. 20:49
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi képességének megerősítésével garantálható – hangsúlyozta Kutnyánszky Zsolt védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkár a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) együttműködési megállapodásának csütörtöki aláírásán Budapesten.

Az államtitkár kijelentette, hogy a „veszélyek korát éljük”, ez pedig ráirányította a figyelmet arra, hogy a „béke törékeny és hazánk biztonságáért folyamatosan tenni kell”.

Célunk, hogy az ütőképes, innovatív és high-tech Magyar Honvédség hatékonyan tudjon reagálni a biztonsági kihívásokra

– tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy elkészítették a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi nevelési és oktatási keretstratégiáját, amely „meghatározza az oktatás fejlesztési irányait, és a védelmi ipari stratégiával együtt a védelmi ipari képzésfejlesztés alappilléreként szolgál”.

Ezzel párhuzamosan erősítik, illetve új alapokra helyezik az együttműködést a felsőoktatási intézményekkel, ennek egyik legfontosabb célja a szakképzett munkaerő megtartása - magyarázta.

Kutnyánszky Zsolt fontos állomásnak nevezte az egyetemmel aláírt mostani megállapodást, amely a HM és a BME 2020 októberében kötött együttműködésének megújítása, bővítése.

Szükségünk van a hazájukat szerető, azért áldozatot is hozó fiatalokra

– hangoztatta, hozzátéve: bízik abban, hogy minél több hallgató választja majd a szerződéses, hivatásos vagy önkéntes tartalékos szolgálatot.