Lázár János fűszeres-közértesnek nevezte a Spart, és felvetette, hogy vegyék meg „szőröstül-bőröstül”

2024.03.21. 11:33
Lázár János építési és közlekedési miniszter egy csütörtöki építőipari konferencián leszögezte: nem tűrik tovább a fenyegetéseket a Spartól, amely „a korrumpált osztrák sajtón keresztül” üzent a kormánynak.

A Spar az Európai Bizottsághoz fordul a magyarországi különadó miatt – írtuk korábbi cikkünkben, az ügyben kisebb üzengetés alakult ki az üzletlánc és a kormány között, amiről itt és itt számoltunk be.

A Menedzsment Fórum beszámolója szerint Lázár János a Portfolio Építőipar 2024 konferenciáján úgy fogalmazott:

Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül.

Az építési és közlekedési miniszter ugyanakkor egyértelművé tette: nem kiszorítani akarja az osztrák céget és általában a külföldi multikat, hanem rászorítani őket arra, hogy „tiszteljék az itteni embereket, fogyasztókat, a kormányt, az országot, ahol óriási extraprofitot termelnek”.

„A Sparral szemben is tudunk úszni. A cég meg fogja fizetni az árát annak, amit az elmúlt napokban tett” – jegyezte meg Lázár János.

A lap tudósítása alapján a miniszter kifejtette: „Nem a tőkével van a problémánk, hanem azzal, hogy a multik beavatkoznak, leuralják az országot, és extraprofitot termelnek, amit kivisznek.” Az Mfor egy ellentmondást is látott Lázár János beszédében, amikor kijelentette, „azt akarjuk, hogy a három nagy német autógyár minél drágább autókat gyártson és minél nagyobb profitot érjen el”.

Lázár János az építőiparról többek között elmondta: Varga Mihály pénzügyminiszter mellett most már „Nagy Mártontól is kapom a pofonokat”, vagyis újabb beruházások leállítását vagy elhalasztását kérték, de konkrétumok nem derültek ki.