Reagált a kormány a Spar-botrányra, de a felvásárlás nem került szóba

2024.03.18. 11:43
A Sparnak a magyar fogyasztók érdekeit kellene szem előtt tartania, a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben utasította vissza a vállalat valótlan állításait. A vállalat szerint így védekeznek az ellen, hogy Orbán Viktor oligarchái megszerezzék a magyar piacon második legerősebb élelmiszer-kereskedelmi céget.

„A valótlan és rosszindulatú állításokkal szemben a kormány a családok és a rezsicsökkentés megvédése érdekében azokban a szektorokban – így többek közt a kiskereskedelemben, az energiaszektorban és bankszektorban – vezette be az extraprofitadókat, ahol azok keletkeztek. Ezekben az ágazatokban az energiaválság és azt kísérő, megugró infláció okán olyan extra jövedelmek képződtek, amiért az érintett vállalatok nem dolgoztak meg” – így reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium a vasárnap megjelent hírekre, miszerint átalakította működését és Svájcba menekítette magyarországi vagyona egy részét az osztrák tulajdonú Spar üzletlánc, amely azt állította: így védekeznek az ellen, hogy Orbán Viktor oligarchái megszerezzék a magyar piacon második legerősebb élelmiszer-kereskedelmi céget.

A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn ezzel kapcsolatban leszögezte: a kormány ezeket az extraprofitokat elvonta, az így keletkező bevételek biztosítják a rezsivédelmi alap finanszírozását.

A magyar kormány elvi álláspontja ugyanis az, hogy a háború, a káros szankciók és az energiaválság árát nem a magyar családoknak kell megfizetniük. A Nemzetgazdasági Minisztérium hangsúlyozta, a kiskereskedelmi különadót az Európai Unió Bírósága jogszerűnek nyilvánította, ezzel szemben minden más állítás alaptalan – ahogy azt már a hír megjelenését követően a Kormányzati Tájékoztatási Központ is leszögezte.

A magas élelmiszer-infláció visszaszorítása érdekében a kormány bevezette az alapvető élelmiszerekre vonatkozó árstopot, majd a kötelező akciózásról és az online árfigyelő rendszer elindításáról döntött. A célzott kormányzati intézkedések eredményesnek és hatékonynak bizonyultak, az előző évhez képest 2024 februárjára az infláció 3,7 százalékra, ezen belül az élelmiszer-infláció pedig 2,2 százalékra csökkent

– olvasható a tárca közleményében.

A kormány szerint a gazdálkodás a probléma

Az NGM arra is kitért, hogy a Spar – kommunikációja alapján – ezekkel a kormányzati intézkedésekkel nem ért egyet. Mint írják, ez a magatartás szemben áll a magyar fogyasztók érdekeivel. A Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelte:

a kormányt érintő támadások hátterében nem a SPAR által megfogalmazott intézkedések állnak, annak valós oka az érintett kiskereskedelmi vállalat veszteséges gazdasági helyzete.

„A SPAR Magyarország Kft. működése ugyanis nem hatékony, mivel piaci versenytársaihoz képest magasabb költségszerkezettel rendelkezik, emellett a piaci és az árversenyben is alulmarad. Ahelyett, hogy hatékonyságát és versenyképességét megerősítő lépéseket tenne, továbbá beszállna a piaci árversenybe, kétségbeesésében alaptalan álhíreket terjeszt” – összegezték.

Végezetül arra is kitértek, hogy a magyar piacon csak olyan vállalkozások maradhatnak, amelyek jogkövető magatartásuk mellett figyelembe veszik a hazai fogyasztók érdekeit, azaz jó minőségű és jó áron elérhető termékeket kínálnak a magyar családok számára.