Módosult a rendelet: kormánytagok újabb családtagjai kaphatnak honvédségi védelmet

2024.03.22. 11:41
A Magyar Közlöny legújabb számában jelent meg egy rendeletmódosítás, amelynek értelmében a miniszterelnök és más kormánytisztviselők újabb családtagjai kaphatnak védelmet a honvédségtől.

A Magyar Közlöny csütörtök esti számában több fontos szabályozás is módosult: korábban írtunk arról, hogy a titkosszolgálatok működésénél is változások lesznek.

Ezenkívül módosult 614/2022. (XII. 29.) számú kormányrendelet is, amely A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szól. A rendeletben eddig az állt, hogy a Honvéd Vezérkar főnöke számos kormánytisztviselőnek (miniszterelnök, köztársasági elnök stb.),  valamint az említettek „házas- vagy élettársa és gyermeke” számára igénybevétel esetén „biztosítja a Honvédségnek a felkészített erőkkel védett személyek személykísérésében való részvételéhez szükséges személyi és technikai feltételeket”.

Ennek a szövegnek a helyébe, most a Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény vonatkozó részei lépnek, amely a fentinél sokkal tágabb módon határozza meg azokat a közeli hozzátartozókat, akik védelmet kaphatnak. A szöveg szerint a védelem kiterjed az alábbiakra: 

az élettárs, az egyenes ágbeli rokon házastársa, a házastárs egyenes ágbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa.

Sőt, nemcsak rájuk terjed ki a módosítás, hanem még az állami tisztviselők által kijelölt „közreműködők” is védelmet kaphatnak. 

A szabályozás a köztársasági elnök, az Országgyűlés elnöke, a kormánybiztosok, és „a Kormány egyedi döntésével rendkívül indokolt esetben kijelölt személyek” mellett kiterjed mindenkire, aki a kormányzati igazgatásról szóló törvény 3. §-a szerint „politikai felsővezetőnek” minősül. A rendeleti (pénteki hatállyal) már életbe is lépett. 

A Honvédelmi Minisztérium szerint ez csak „jogtechnikai módosítás” 

„A sajtóban megjelent hírekkel szemben a csütörtökön megjelent kormányrendeletmódosítás egyszerű jogtechnikai módosítás, nem jelenti sem a védett személyek számának, vagy azzal kapcsolatban a Honvédség feladatainak bővítését sem” – közölte a Honvédelmi tárca a fentiekkel kapcsolatban.

Bővebb kommentárt nem fűztek hozzá, de a közleményt valószínűleg arra reagálva adták ki, hogy több újságcikkben is úgy jelent meg a fenti módosítás híre, hogy a változtatás értelmében a miniszterelnök veje, Tiborcz István (akit példaként hoztak fel a szabályozás változásával kapcsolatban) is védve lesz a Honvédség által innentől kezdve. Ez azonban biztos nincs így: a jogszabály egyelőre legfeljebb ennek a lehetőségét teremthette meg.