Republikon: még mindig Vitézy Dávid Karácsony Gergely legerősebb kihívója

2024.03.22. 12:37
A Republikon Intézet legújabb elemzésében azt vizsgálta, hogy a jelenlegi támogatottság szerint Karácsony Gergely ellen milyen esélye van Vitézy Dávidnak, és Szentkirályi Alexandra mennyi szavazatot szerezne a főpolgármesteri pozícióért folyó küzdelemben.

A Republikon Intézet megvizsgálta Karácsony Gergely és Vitézy Dávid szavazótáborának pártpolitikai összetételét. A felmérésük szerint a volt államtitkárt leginkább a Fidesz–KDNP-szimpatizánsok támogatják (szavazói 38 százaléka), az ellenzéki szavazókat minimálisan képes megszólítani, leginkább a Kutyapárt körében van többlete (szavazói 18 százalékának pártpreferenciája), az LPM-sek táborát sem tudja egyöntetűen maga mögött (szavazói 8 százalékát teszik ki). Ennek okát abban látják, hogy indulásának bejelentésekor neve a Fidesz potenciális jelöltjeként merült fel. 

A képet árnyalja, hogy a kutatás február végén, még Vitézy Dávid bejelentése előtt készült, illetve a Fidesz főpolgármester-jelöltjének megnevezése előtt. 

Az intézet felmérése szerint Karácsony Gergely 55 százalékos támogatottsággal bír, Vitézy Dávid 22, míg Szentkirályi Alexandra 17 százalékon áll. Mindez Fidesz-jelölt nélkül annyiban változik, hogy a jelenlegi főpolgármester a szavazatok 53 százalékát százalékát szerezné meg, legesélyesebb kihívójának támogatottsága 12 százalékponttal, 34 százalékra emelkedne, ahogy a Mi Hazánk Grundtner Andrása is 3 százalékpontot nyerne, amivel 9 százalékos eredményt érhetne el. 

A Republikon megállapítása szerint Karácsony Gergely szavazói tábora a baloldali-liberális ellenzéki pártok támogatóiból adódik össze. A főpolgármester szavazóinak közel egyharmada DK-s, egyötöde Momentumos, saját pártja, a Párbeszéd szavazói közel akkora a mértékben támogatják, mint a Kutyapárttal szimpatizálók. 

Mint írják, a jelenlegi állás szerint Karácsony Gergely pozíciója stabilnak tűnik, amit csak rossz szerepléssel veszíthet el. Ugyanakkor számításaik szerint a Kutyapárt nélkül nem lesz közgyűlési többsége. „A legnehezebb mégis a kerületek megtartása; bár ezek közgyűlési mandátummal nem járnak, egyáltalán nem mindegy, hány kerületi polgármesteri helyet tud az ellenzék megtartani, és milyen kerületi közgyűlés-összetétel mellett”– áll az elemzésben.