Szijjártó Péter levelet küldött az orosz külügyminiszternek a moszkvai terrortámadás miatt

2024.03.23. 09:42
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter levélben fejezte ki részvétét Szergej Lavrovnak, Oroszország külügyminiszterének a péntek esti moszkvai terrortámadás miatt. A támadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, amelynek eddig több mint 90 halálos áldozata és 145 sebesültje van.

A péntek esti, Iszlám Állam által elkövetett moszkvai terrortámadásban legkevesebb 93 ember vesztette életét, 145 embert pedig kórházban ápolnak, de az orosz jelentések szerint az áldozatok száma még növekedhet. Az ENSZ BT nemzetközi együttműködést sürget a felelősök megtalálására és elfogására, miközben folyamatosan érkeznek a nemzetközi részvétnyilvánítások.

  • Március 22-én, péntek este lövöldözés történt a moszkvai Crocus City Hall bevásárlóközpontban, amelynek előzetes jelentések szerint több mint 90 áldozata, köztük legalább három gyermek, és 145 sebesültje van.
  • Az Iszlám Állam később magára vállalta a merényletet, amelyben öt fegyveres vehetett részt. A hatóságok keresik az elmenekült merénylőket.
  • A Moszkvához közeli Krasznogorszkban péntek este több maszkos fegyveres nyitott tüzet egy rockzenekar koncertjén, gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol robbanás történt, majd tűz keletkezett.
  • Az Iszlám Állam szerint „hatalmas pusztítást vittek véghez, majd teljes biztonságban visszatértek bázisukra”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombati, Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek írt levelében úgy fogalmazott: „Kérem, engedje meg, hogy ezúton fejezzem ki őszinte részvétemet önnek és Oroszország valamennyi polgárának a tegnapi moszkvai terrortámadás miatt.”

Ez a bestiális támadás újfent bizonyítja, hogy a terrorizmus egy olyan súlyos globális kihívás, amelynek leküzdéséhez széles körű nemzetközi összefogásra van szükség. Magyarország készen áll arra, hogy a jövőben is hozzájáruljon a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelem fokozásához

– fogalmazott a magyar diplomácia vezetője.

„Az áldozatokat gyászoljuk, családjaiknak lelki erőt, a sebesülteknek pedig gyors felépülést kívánunk” – tette hozzá a miniszter.

Orbán Viktor miniszterelnök még péntek este, az X-en fejezte ki részvétét. „Szeretném kifejezni legmélyebb részvétemet az Orosz Föderáció népének a ma este Moszkva közelében történt szörnyű terrortámadás miatt. Imádkozunk az áldozatok családjaiért!” – olvasható a miniszterelnök bejegyzésében.

Frissítés (12:45)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton telefonon beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, akit őszinte együttérzéséről biztosított az előző esti moszkvai terrortámadással kapcsolatban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy telefonon is kinyilvánította részvétét orosz hivatali partnerének, kiemelve, hogy Magyarország természetesen a gyászoló emberek mellett áll ebben az időszakban.

Rájuk imáinkban gondolunk, és egyúttal minél előbbi teljes felépülést kívánunk azoknak, akik megsebesültek a terrortámadásban

– áll az MTI-nek eljuttatott közleményben.

Szergej Lavrov pedig tájékoztatott arról, hogy mindent megtesznek annak az érdekében, hogy elfogják azokat, akik a felelősek a terrortámadásért. Azóta már lehet tudni, hogy az Iszlám Állam vállalta magára ezt a terrortámadást, és tizenegy feltételezett elkövetőt már kézre is kerítettek – tette hozzá.

Szijjártó Péter ezután megerősítette, hogy továbbra sem tudni magyar áldozatról vagy érintettről.

Minden, Oroszországban tartózkodó, konzuli védelemre regisztrált magyar állampolgárt értesítettünk, a konzuli ügyeletre és a segélyhívó számra hívás a mostani percig nem érkezett magyar állampolgárok részéről

– tájékoztatott. A miniszter határozottan elítélte a terrorcselekményt, amelyben  a támadók válogatás nélkül gyilkoltak le embereket.

Ezzel összefüggésbenhangsúlyozta, hogy Magyarország a terrorizmus minden formáját a lehető leghatározottabban elutasítja, ezért mindig is részt vesz és részt is fog venni a nemzetközi terrorellenes erőfeszítésekben.

„Most is azon a véleményen vagyunk, hogy a terrorizmus egyre súlyosbodó globális kihívás, amelynek a kezeléséhez egyre fokozódó nemzetközi összefogásra van szükség. Magyarország az ilyen nemzetközi összefogásokban mindig részt vett és részt fog venni a jövőben is” – szögezte le.