Szijjártó Péter bejelentett egy „történelmi” együttműködést

2024.03.25. 14:58
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az oroszországi Szocsiban bejelentette: április 1-jével indul a török–magyar földgázszállítás, ezzel Magyarország lesz az első Törökországgal nem határos ország, ahova Törökország földgázt exportál. Emellett a nukleáris energia területén is szorosabbra fűzték a magyar–török együttműködést.

Történelmi nap közeleg a magyar–török energetikai együttműködésben április elsején, ugyanis megkezdődik a földgáz szállítása Törökországból Magyarországra – közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Facebook-oldalán.

Ahogy arról az Index is beszámolt, Szijjártó Péter az oroszországi Szocsiban a török, a szerb, az iraki és a belorusz kormány képviselőivel, illetve a Roszatom orosz atomenergetikai vállalatot vezető Alekszej Lihacsovval folytatott tárgyalásokat.

A külgazdasági és külügyminiszter hétfőn közzétett Facebook-bejegyzése szerint bár Törökország eddig is fontos szerepet játszott a magyar energiaellátás biztonságban, azonban eddig csak tranzitútvonalként, mostantól viszont már forrásországként is.

A szerződés értelmében a következő hónapokban 275 millió köbméter földgáz érkezik, ezzel néhány napon belül Magyarország lesz az első olyan, Törökországgal nem szomszédos ország, ahova Törökország földgázt exportál

– közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

A magyar–török együttműködést szorosabbra fűzik a nukleáris energia területén is, hiszen – ahogy a miniszter fogalmaz – a hamarosan működésbe lépő új törökországi atomerőmű az új paksi erőművel azonos technológiával épül, így a török építkezés során nyújtott tapasztalatok is segítségre lesznek. A hosszú gyártási idejű eszközök műszaki ellenőrzésében török szakértők segítik majd magyar kollégáikat.