Újabb mérgezéses eset történt a pilisborosjenői óvodában

2024.03.25. 07:00
Egy lilaakác apró terméséből evett hat óvodás a pilisborosjenői óvodában, amely az intézmény udvarán futja be a kerítést. A gyerekek rosszul lettek, hánytak, az óvónők pedig azonnal riasztották a Heim Pál Gyermekkórházat és a mentőket.

A mentősök három óvodást vizsgáltak meg, végül két kisgyereket kellett kórházba szállítani, egy kisfiú otthon vészelte át a mérgezést. Másnapra minden kisgyerek jobban lett. A polgármester a település közösségi oldalán azt közölte, hogy fegyelmi eljárást kezdeményez – tudósított az RTL Híradó az esetről.

Jogszerű, hivatalos, alapos eljárás derítse fel, hogy hogyan, milyen körülmények között és kinek a felelőssége, hogy egészségügyi kockázatot jelentő növény került az óvoda udvarára

– áll a polgármester bejegyzésében.

A lilaakác azonban nem szerepel a Nemzeti Népegészségügyi Központ mérgező növényekre figyelmeztető listáján, de a híradónak nyilatkozó toxikológus szerint gyerekeknél okozhat rosszullétet, de nem ártalmas.

Az óvoda vezetője nem nyilatkozhatott, de írásban azt közölte a csatornával, hogy a kertből a karbantartók a növényt, annak minden termésével együtt, eltávolították. A héten pedig kertész és botanikus is átnézi a kertet.

A pilisborosjenői intézményben ez már a második mérgezéses eset néhány héten belül, februárban ugyanis öt gyerek reggelijébe került tisztítószer porcukor helyett.