A tragédiával végződő rali szervezőjét egyszer már elítélték egy versenybaleset miatt

2024.03.25. 13:28
Ugyanaz a férfi szervezte a tragikusan végződő 11. Esztergom–Nyerges Rally versenyt, mint aki a 2013-ban szintén halálos áldozatot követelő Bakonyi Kalandpark Kupa hatodik futamát is. A versenybaleset után 2018-ban egy év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték jogerősen, azonban a versenyszervezéstől nem tiltották el.

A 11. Esztergom–Nyerges Rally verseny szervezője ugyanaz a férfi, aki a 2013-as, városlődi, halálos kimenetelű versenyt is lebonyolította. Az akkori tragédia után egy év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték jogerősen az Arrabona Rally Club elnökét. 

Mint arról beszámoltunk, tömegszerencsétlenség történt az Esztergom–Nyergesújfalu ORB-futamon, amikor egy raliautó csapódott a nézők közé. A tömegbalesetben négyen meghaltak és harmincan megsérültek, a helyszínre nyolc mentőautó és négy mentőhelikopter érkezett. A versenyt az Arrabona Rally Club elnöke, Bognár Gábor szervezte, aki a hasonlóan tragikus végkimenetelű, 2013-as városlődi versenyért is felelt. 

Akkor is készült egy amatőr videófelvétel, amely megörökítette a városlődi ralibalesetet.

Így szállt bele a ralis a nézőkbe

Nem volt biztonságos a verseny

A 2013-as Bakonyi Kalandpark Kupa hatodik futamán az egyik versenyző kisodródott, és telibe találta az egyik vendéglátóhely teraszán üldögélő nézőket. A balesetben hatan megsérültek, egy idős férfi pedig meghalt. Az ajkai bíróság megállapította, hogy a verseny sem a helybeliek, sem a nézők szempontjából nem volt biztonságos, amiért a vádlott volt a felelős. Az Arrabona Rally Club elnöke azonban a tárgyaláson nem ismerte el bűnösségét. A férfit ennek ellenére a 2013-as baleset után egy év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték jogerősen. Ezt Bognár Gábor a Telex megkeresésére megerősítette, hozzátéve, hogy nem volt eltiltva a versenyszervezéstől, ezért tudta megszervezni a 11. Esztergom–Nyerges Rally versenyt is. 

A veol.hu információi szerint Bognár Gábor a tárgyaláson azt mondta, korábban ő is indult versenyeken, 1987 óta szervez ralikat, kétszer vette át az év legjobb versenyszervezője díjat, a városlődi versenyig csaknem 85 ralinak volt a gazdája, és előtte még sosem történt baleset.

Legutóbb 2023 augusztusában történt tragédia egy raliversenyen, amikor a 29. Veszprém Rallye, a HUMDA országos bajnokság negyedik futamán Nemes Csaba–Nemes Richárd kettősének autója fának csapódott. A 47 éves pilóta, Nemes Csaba életét vesztette, navigátora, a testvére túlélte a balesetet.