Borkai Zsolt azzal vádolja Dézsi Csaba győri polgármestert, hogy megütött valakit

2024.03.26. 15:00
Borkai Zsolt volt győri polgármester azt állította egy reggeli beszélgetésben, hogy felvételen látta, amint Dézsi Csaba András regnáló győri polgármester megütött valakit egy nyilvános rendezvényen. Állítása szerint azért nem indult eljárás az ügyben, mert senki nem tett feljelentést.

Borkai Zsolt, Győr korábbi polgármestere azt állítja, hogy látta egy felvételen, amint Dézsi Csaba András, Győr jelenlegi polgármestere megütött valakit. Az egész azzal kezdődött, hogy Borkai azt mondta, „erkölcsi tekintetben sem áll rosszul” Dézsivel szemben, ez pedig mind Rónai Egon, mind Gavra Gábor műsorvezetők fülét megütötte, és belekapaszkodtak a félmondatba. Úgy fogalmaztak, hogy ha Borkai esetében is előkerültek felvételek, akkor ne tartsa magában, ha van valamije a regnáló Fideszes városvezető ellen. Borkai először megpróbált kibújni a válaszadás alól, és azt mondta, hogy 

a győriek nem az erkölcsiesség kérdését nézik most, hanem azt, hogy ez a város milyen állapotban van. […] Szerintem az emberek vágynak arra, hogy ez a város jól működjön

fogalmazott a Közösen a Jövőnkért Egyesület polgármesterjelöltje az ATV Startban.

Rónai megkérdezte, hogy erkölcsi vagy politikai okokból mondott le, amelyre Borkai először az erkölcsi verziót mondta, visszakozott, majd elkezdett inkább Győrről beszélni. Krug Emília (a harmadik műsorvezető) szerint Borkai kettős mércét alkalmaz, hiszen amíg azt mondja, hogy a jachtozáson magánemberként vett részt, az emberek pedig „nem erkölcscsőszt, hanem polgármestert választanak”, a másik felet mégis erkölcstelennek tartja. Borkai szerint ha valakiről kijön egy ilyen videó, akkor az addig elvégzett munkáját az emberek elfelejtik, és kvázi „semmit nem ér, de egy nagyon jó politikai támogatási felület”. 

Ekkor Borkai rátért arra, hogy ha egy 

több száz fős rendezvényen a polgármester a szemtanúk láttára tettlegességig fajul…

Ekkor Rónai nekiszegezte a kérdést: „Dézsi Csaba megütött valakit?”, hiszen, ahogy a műsorvezetők is mondták, ez nagyon súlyos vád, ezt valamivel bizonyítani kéne. Borkai szerint a bizonyítás nem az ő dolga, ráadásul 300 ember látta az esetet, ennél nem kell több bizonyíték. A trió viszont nem engedte el a kérdést, Krug szerint ők hárman és a nézők nagy része sem volt ott, úgyhogy kéri Borkait, fejtse ki az esetet.

„Ma áll olyan szinten akár a sajtó, akár a média, akár az ellenzéki pártok, akik most elindulnak, hogy ennek a valódiságát, amennyiben akarják, pontosan fel tudják kutatni” – mondta Borkai. Rónai Egon viszont nem hagyta annyiban, és újra nekiszegezte a kérdést: „ön azzal vádolja Dézsi Csaba jelenlegi polgármestert, hogy nagy nyilvánosság előtt megütött valakit?”

Igen, azzal

– jött a tömör válasz. Majd hozzátette a bizonyítékot firtató kérdésre, hogy „láttam azt a felvételt, amin ez megtörténik”. A volt polgármester szerint az eset

másfél-két évvel ezelőtt történt, és körülbelül 300 ember látta.

Eljárás azért nem indult az ügyben, mert „senki nem tett semmit sem” Borkai szerint. Szerinte csak „Dézsi foglalkozik a saját ügyével, próbál menekülni, az emberek nem segítettek neki, a felesége rosszul lett”. Véleménye szerint nemcsak akkor válik valami valósággá, ha felvételeket mutatnak róla, hanem ha 300 ember látja, az is elég.

Ezután Győrrel kapcsolatos terveiről beszélt a volt polgármester, amelyeket már előző cikkünkben összeszedtünk, erről itt tud bővebben olvasni. Borkai Zsolt független jelöltként, a Közösen a Jövőnkért Egyesület támogatásával indul a júniusi önkormányzati választáson. 

A teljes beszélgetést alább tekinthetik meg.