Borkai Zsolt: Revansot akarok venni, nem kell Orbán Viktorral foglalkoznom

2024.03.22. 08:58
Borkai Zsolt, Győr egykori polgármestere interjút adott a Magyar Hangnak, amelyben a jachtbotrány hatásairól, Dézsi Csaba András jelenlegi győri polgármesterről, a kegyelmi ügyről és Magyar Péterről is kérdezték.

Mint emlékezetes, 2019 őszén, az önkormányzati választások előtt néhány nappal egy blogon olyan képek és videók jelentek meg a település akkori fideszes polgármesteréről, amelyeken az volt látható, amint Borkai Zsolt a társaival éppen egy jachton rendezett szexpartin vesz részt. A kiszivárgott felvételek akkor megnehezítették Borkai kampányát, a botrány ellenére mégis bizalmat szavaztak neki a győriek. Néhány héttel később azonban lemondott tisztségéről. Négy évvel később, 2023 nyarán jelentette be, hogy 2024. júniusban ismét indul az önkormányzati választáson Győr polgármesteri székéért – ezúttal párttól függetlenül. 


A település jelenlegi polgármestere, Dézsi Csaba András Borkai lemondása után nyerte meg ismét a várost a Fidesz számára. Borkai az Indexnek azt mondta, hogy nem bosszúból kíván elindulni, szerinte erről szó sincs. Azt mondta, ha az elmúlt években Dézsi csak feleannyira vezette volna jól a várost, mint amennyire ő, nem biztatták volna többen is arra, hogy próbálja meg újra. 



Borkai Zsolt a Magyar Hangnak adott interjúban a jachtbotrány hatásairól, Dézsi Csaba András jelenlegi győri polgármesterről, a kegyelmi ügyről és Magyar Péterről is véleményt mondott. 

  • A végső lökést, hogy elinduljon a fideszes Dézsi Csaba András ellen az önkormányzati választásokon, az adta meg Borkai Zsoltnak, mikor megválasztották a Győri Atlétikai Club elnökének. Ekkor döbbent rá ugyanis „hosszú idő után”, hogy „milyen az, mikor valaki kiáll érte”.
  • Az Audi- és a Rákosfalvy-üggyel kapcsolatban Borkai elmondta, hogy „lezárta életének azt a szakaszát”, és „tiszta a lelkiismerete”. Elmagyarázta, hogy a Rákosfalvy Zoltán által 2011-ben felvásárolt telepeket az iparűzési adó csökkentése érdekében adta el az Audinak.
  • Borkai Zsolt az interjúban kijelentette: magánéletéről a jövőben nem kíván többé beszélni. „Most már tovább kell lépni” – tette hozzá.
  • A Magyar Hang felvetette, hogy korábban nem gyakran nyilatkozott a kormánykritikus médiának, az utóbbi időben azonban változtatott ezen. A kérdésre, hogy ezt anno a Fidesz tiltotta-e meg neki, Borkai azt válaszolta, hogy „oda ment, ahova hívták”. „Szívesen adtam mindenkinek interjút, sosem bújtam el” – szögezte le.
  • „A magam útját jártam. (...) Nem szabták meg nekem, hogy mikor mit kell mondanom.”
  • A Magyar Hang azt is állította, hogy a Fideszben sokan Dézsi Csaba András győri polgármestert elzavarnák, hogy Borkai Zsolt térjen vissza a helyére. Borkai szerint „ez nem így van”.
  • „Amikor bejelentettem az indulást, nulláról indultam. (...) Távol tartom magam azóta is minden párttól. Ezért is hoztam létre a Közösen a Jövőnkért Egyesületet, ezért álltunk fel civilekből.”
  • Borkai Zsolt felidézte, hogy mikor leköszönt, mint Győr polgármestere, ő egy 14 milliárd forinttal bíró várost adott át. „A pénz viszont pillanatok alatt eltűnt” – tette hozzá, majd hosszasan sorolta a városvezetés hibáit, melyeket ígérete szerint kijavítana, ha újra az ő kezében lenne Győr irányítása.
  • „Azon a katasztrofális dolgon, amit Dézsi csinált az elmúlt években, igen, revansot akarok venni. A győriek érdekében. (...) Nem jól működtette a várost. De nincs személyes harag. Soha nem volt a repertoárom része a gyűlölködés.”
  • Borkai azt is kijelentette: az önkormányzati választásokra való felkészülés teljesen lefoglalja, és „hála Istennek nem kell Orbán Viktorral foglalkoznia”. A kormánnyal való viszonyáról annyit mondott, hogy mindig jó volt”.
  • A Magyar Hang párhuzamot állított fel Magyar Péter és Borkai Zsolt között, mint korábban a Fidesz soraiban lévő politikusok, akik kiváltak a rendszerből. Borkai szerint Magyarral ellentétben ő azért nem kapja meg az „áruló” jelzőt a Fidesztől, mert sosem volt a kormány tagja, Magyar viszont a felesége révén „a rendszer központjában” volt.
  • jachtbotránnyal kapcsolatban mély megbánásról beszélt a volt polgármester. Elmondása szerint a legnehezebb része a hibának, amit elkövetett, a magánéleti volt: elsődlegesen a feleségének kellett elszámolnia.
  • „A Fidesznél soha nem volt valamilyen etikai kódex, amiben megszabták volna, ki hogyan viselkedhet.”
  • A kegyelmi ügyről Borkai elmondta: „óriási hiba” volt, ugyanis ilyen ügyekben zéró toleranciának kell lennie. Az általa vezetett Győri Atlétikai Clubban egy szülő jelezte, hogy „egy edző csinált bizonyos dolgokat, amelyek a pedofíliát súrolhatják”. Borkai – mint felidézte – azonnal felfüggesztette az illetőt, majd feljelentette a rendőrségen.

A teljes interjú a Magyar Hang március 22-i számában olvasható.