IDEA: A kegyelmi botrány mélypontra juttatta a kormánypártok támogatottságát

2024.03.26. 16:03
A „kegyelmi botrány”, illetve az elmúlt hónap egyéb, fontos belpolitikai eseményei március elejére jelentősebb arányú felnőtt politikai gondolkodását mozgatták meg – derült ki IDEA Intézet 2024 március elején készült – még Magyar Péter mozgalmának alapítása előtt – végzett felméréséből.

Az IDEA Intézet szerint az utóbbi években szinte megszokottá vált, hogy a pártoktól eltávolodó szavazók jellemzően a bizonytalanok táborát növelték. Márciusban ez hosszú idő után nem így történt:

Az „egyéb” pártokra szavazók aránya a korábbiakban szokatlan módon, legalább 100-150 ezer fővel növekedett.

A közleményük szerint március elején a felnőtt népesség kicsivel több mint egynegyede (26 százalék) szimpatizált a Fidesz–KDNP-vel, a biztos szavazók 42 százaléka adta volna le a kormánypártokra a szavazatát.

Az ellenzéknél vezet a Demokratikus Koalíció

A legnagyobb ellenzéki párt továbbra is a DK, a pártot a felnőtt népesség több mint egytizede támogatja, ami a biztos szavazatok 18 százalékát jelentette volna, ha most tartottak volna parlamenti választást. Március elején a Momentum, a Mi Hazánk és az MKKP támogatottsága megegyezett (5 százalék), e pártok magabiztosan elérték volna a parlamenti küszöböt.

A felnőtt népesség egyharmadának bizonytalan a pártpreferenciája, e csoport aránya az előző havi 3 százalékos visszaesés után, ezúttal további 1 százalékkal csökkent (33 százalék).

A március jelentős változás jelent nem csak februárhoz, hanem az előző évekhez képest is abban tekintetben, hogy a kisebb, egyéb pártok szavazóinak aránya a teljes népesség körében és a biztos szavazók között is 3 százalékkal növekedett. A hónap első felében a biztos szavazók 7 százaléka szavazott volna valamelyik kisebb, nem nevesített, egyéb pártra.

Az IDEA Intézet vizsgálata néhány nappal Magyar Péter „zászlóbontása” előtt lezárult, „így az utóbbi hetekben megjelenő politikus által alapított Talpra Magyar! Mozgalom nem szerepelt a válaszadók által megjelölhető pártok között. Ettől függetlenül emelkedett az egyéb pártok aránya” – ismertették a közleményükben.

Éppen erősödni látszott a Fidesz támogatottsága

Az IDEA Intézet mérései szerint a Fidesz–KDNP támogatottsága a tavalyi év közepétől egészen az 2023 végéig folyamatosan csökkent, ami a biztos szavazók körében mindvégig kisebb mértékben volt csak érzékelhető. A kormánypártok támogatottsága 2023 végére „mélypontra” zuhant, de az év elejétől már éppen erősödni látszott.

A legfrissebb márciusi eredmények viszont azt mutatják, hogy a kegyelmi botrány következtében a Fidesz–KDNP támogatottsága újra mélyponton van.

A pártnak legalább félmillióval kevesebb szavazója van, mint egy évvel korábban. Igaz, az IDEA Intézet adatai szerint önmagában a botrány február eleje és március eleje között már „csak” nagyjából 80-100 ezer Fidesz–KDNP-szavazót „mozdított meg”.

Ugyanakkor elemzésük szerint az események hatásai ezúttal éppen a párt biztos szavazói bázisát érték el inkább: az elmúlt hónapban a teljes népesség körében 1, a biztos szavazók körében viszont 2 százalékkal esett a kormánypártok támogatottsága.