Hidegfronttal és viharos széllel köszönt be az április

2024.03.31. 16:23
A jövő hét elején egy hidegfront hatására többfelé várható eső, erős, olykor viharos szél, több fokkal visszaesik a hőmérséklet. Majd lassú melegedés kezdődik továbbra is élénk széllel, és a többórás napsütés mellett ismét 20 Celsius-fok körül alakulnak a csúcshőmérsékletek; vasárnap már újra 22–28 fok közötti hőmérséklet várható a legmelegebb órákban.

Húsvéthétfőn a nap nagyobb részében változó vastagságú fátyolfelhőzet és a sivatagi por szűri a napsütést, időszakosan akár borult eget is okozva. Késő délutántól, estétől aztán az északnyugat felől érkező hidegfront hatására erősen megnövekszik a felhőzet, ezzel együtt kiterjedt, intenzív csapadékzóna érkezik, amely éjfélig főként a Dunántúlon okoz többfelé esőt, záporesőt, néhol zivatart.

Nagyrészt élénk, olykor erős lesz a déli szél, de az Alpokalja tágabb térségében viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 24–29 fok között alakul – derül ki a HungaroMet előrejelzéséből.

Kedden erősen felhős vagy borult idő várható, majd napközben nyugat felől szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Reggelig többfelé, később szórványosan valószínű csapadék, zivatarok elsősorban a Dunántúlon lehetnek. A nyugatias szelet sokfelé erős, időszakosan viharos lökések is kísérik. A minimum-hőmérséklet 7–12, a csúcsérték 11–18 fok között valószínű.

Szerdán napos idő várható fátyolfelhőkkel, majd a nap második felében délnyugat felől megvastagszik a felhőzet. Kevés helyen előfordulhat csapadék. A délnyugati szelet sokfelé élénk, néhol erős széllökések kísérik. A hajnali 3–8 fokról 15–20 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Csütörtökön változóan felhős idő várható többórás napsütéssel, szórványosan előfordulhat csapadék. A nyugati, délnyugati szelet sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik. Hajnalban 4–10, délután 16–21 fok várható.

Pénteken változóan felhős időre kell számítani többórás napsütéssel, és csapadék nem valószínű. Élénk, néhol erős lökések kísérik a déli, délnyugati szelet. A minimum- 5–11, a maximum-hőmérséklet 17–23 fok között várható.

Szombaton változóan felhős idő valószínű többórás napsütéssel, csapadék nélkül. Több helyütt megélénkülhet a déli, délnyugati szél. A hajnali 7–12 fokról 20–26 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Vasárnap gyengén felhős, napos időre van kilátás, csapadék nem várható. A déli szél helyenként megélénkül. A minimum-hőmérséklet 8–13, a csúcsérték 22–28 fok között valószínű.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras