Kiderült, hova vezetnek az orosz befolyásolási kísérletek magyar szálai

2024.03.31. 14:24
A portál értesülései szerint két francia és egy a magyar fővárosból szerkesztett weboldal került az európai titkosszolgálatok látókörébe. Magyarországon a Visegrád Post, amely támogatást kapott.

Két francia és egy Budapestről szerkesztett weboldal került az európai titkosszolgálatok látókörébe. A szálak a Mi Hazánkhoz vezetnek, de a Visegrád Post nevű oldalt üzemeltető cégnek miniszterként Kásler Miklós is juttatott némi pénzt a saját keretéből. A befolyásolási hálózat felderítésében közreműködő forrásokból úgy tudni, a közvetve a Kremlből irányított hálózattal Moszkvának hosszabb távú céljai lehettek – írja a hvg360.

A lap értesülései szerint hat európai kémelhárító szerv, köztük a magyar kémelhárítás is koordináltan együttműködött, ennek keretében leplezték le a Voice of Europe weboldalt, ami orosz pénzből terjesztette az orosz propagandát Csehországban.

A titkosszolgálati akciónak egyelőre csak Csehországban és Lengyelországban lett politikai következménye: Prága szankciós listára tette Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli barátját, Viktor Medvedcsukot, valamint Artyom Marcsevszkijt. A HVG szerint az európai szolgálatok álláspontja alapján Medvedcsuk és Marcsevszkij irányította és finanszírozta a Voice of Europe híroldalt.

A HVG szerint az európai titkosszolgálati művelet során kiderült: a Visegrád Post ugyanolyan orosz finanszírozású, mint a Voice of Europe.

A Visegrád Post egy angol, német és francia nyelvű oldal, főszerkesztője pedig Almássy Ferenc. A titkosszolgálatok látókörébe került oldal 2019-ben és 2020-ban 4 millió forintot kapott a Nemzeti Kulturális Alaptól, a pénzalap felett akkor diszponáló Kásler Miklós volt emberminisztertől. A francia–magyar állampolgárságú Almássyval jó viszonyt ápoló, Budapesten élő újságíró, Nicolas de Lamberterie került még a kémelhárítás célkeresztjébe.

Lamberterie tavaly augusztusban ott volt azon konferencián, amit a Mi Hazánk szervezett, és ahol a résztvevők nem titkolt célja volt, hogy egy olyan új, európai politikai szövetséget hozzanak létre, amelyből végül az Európai Parlamentben egy új frakció jöhet létre.