Nyári kánikula jön hétfőn, de van egy nagyon rossz hírünk is

2024.04.01. 06:24
Hétfőn a közeledő hidegfront miatt növekszik a felhőzet, és akár zivatar is kialakulhat. Délután 24 és 30 fok között alakulnak a maximumok.

Húsvéthétfőn a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett továbbra is a legtöbb helyen vastag, szaharai poros fátyolfelhők gátolják a ragyogó napsütést. A délután második felében pedig egy közeledő hidegfront miatt növekszik meg a felhőzet nyugat felől, és alakulhat ki eső, zápor, helyenként zivatar.

Az Időkép beszámolója szerint élénk, erős, néhol viharos lesz a délies szél, mely az esti órákban nyugat felől egyre nagyobb területen nyugatira, majd északnyugatira fordul.

Délután 24–30 fokot mutathatnak a hőmérők.

Hétfőn marad az évszakhoz képest melegebb idő, emiatt továbbra is melegfronti tünetek jelentkezhetnek. Migrén, fejfájás, vérnyomás-ingadozás, keringési és szívpanaszok, légzőszervi problémák, szédülés, rosszullét egyaránt előfordulhat, felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok.

A szeles idő tovább fokozhatja a fejfájásos panaszokat, ingerlékenységet, nyugtalanságot kiválthat. Dekoncentráltak, bágyadtak, fáradtak lehetünk. Nehéz nap vár az idősekre és a szívbetegekre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést. A napos időszakok viszont jó hatással lehetnek hangulatunkra, közérzetünkre.

Mint megírtuk, a hét elején egy hidegfront hatására többfelé várható eső, erős, olykor viharos szél, több fokkal visszaesik a hőmérséklet. Majd lassú melegedés kezdődik továbbra is élénk széllel, és a többórás napsütés mellett ismét 20 Celsius-fok körül alakulnak a csúcshőmérsékletek; vasárnap már újra 22–28 fok közötti hőmérséklet várható a legmelegebb órákban.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras