Magyarországon először született szívtranszplantált édesanyának gyermeke

2024.04.02. 16:50
Magyarországon először született szívtranszplantált édesanyának gyermeke – adta hírül a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet. A hölgy 2009-ben ebben az intézményben kapott új szívet.

Tizenöt évvel ezelőtt még senki nem gondolt arra a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben (GOKVI), hogy egyetlen szívtranszplantációval két életet is adnak a világnak. Ez az örömteli esemény most bekövetkezett, nemrég egészséges újszülöttnek adott életet az a hölgy, aki 2009-ben az Intézet falai között kapott új szívet.

A GOKVI munkatársai izgatottan vártak a baba érkezésére, ugyanis az eredeti forgatókönyv szerint az intézetben jött volna világra. A kis jövevény azonban nem tudott várni, és már Kisvárdán megszületett a Szent Damján Görögkatolikus Kórház szülészeti osztályán, ahol a GOKVI munkatársaival telefonon tartva a kapcsolatot, igazi csapatmunkában, kivételesen magas színvonalon zajlott le természetes úton a szülés.

Ezt követően az édesanyát és gyermekét mentővel szállították át a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetbe, ahol további vizsgálatokra került sor, majd komplikációmentesen, néhány nap elteltével mindketten egészségesen távozhattak a kórházból.

Az Index korábban több ízben foglalkozott a szívtranszplantáció témakörével, egy férfi történetén keresztül például bemutattuk, milyen az élet egy ilyen beavatkozás után. A részletekről itt olvashat bővebben.