Orbán Viktor Bukarestbe utazik

2024.04.02. 13:55
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Bukarestbe utazik, ahol szűk körű tárgyaláson vesz részt európai vezető politikusokkal.

Klaus Johannis, Románia elnöke szűk körű egyeztetésre hívott néhány európai vezető politikust. A tárgyalás keretében szerdán Orbán Viktor mellett Bukarestbe utazik Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Alexander De Croo belga kormányfő, valamint Andrej Plenkovics horvát miniszterelnök.

A Maszol azt írja, a tárgyalás célja az Európai Unió prioritásainak áttekintése, valamint a NATO-főtitkári pozícióval kapcsolatos jelölések megbeszélése. Klaus Iohannis mellett Mark Rutte holland miniszterelnök is esélyes a pozícióra, ám az utóbbit Magyarország ellenzi.

A portál beszámolója szerint most először szerveznek ilyen jellegű találkozót, amely egybeesik a legfontosabb uniós intézmények vezető pozícióinak betöltéséről szóló tárgyalások kezdetével. 

Mint ismert, jelenleg Belgium, július 1-től pedig Magyarország tölti be a soros uniós elnökséget. A közelgő európai parlamenti választások miatt az Európai Unió júliusban fél évre hivatalba lépő magyar soros elnökségének egyik legfontosabb feladata lesz, hogy az unióban biztosítsa az intézményi tevékenység folytonosságát és azt, hogy az EU az intézményi átmenet időszakában is reagálni tudjon az előtte álló kihívásokra – jelentette ki Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter korábban.