Orbán Viktor minicsúcsra utazott Bukarestbe, kiderült, kit nem akar a NATO élén látni

2024.04.03. 21:29
Magyar–román kormányfői megbeszélésnek és uniós minicsúcsnak adott otthont szerdán Bukarest. A megbeszélésen részt vett Orbán Viktor magyar, Alexander De Croo belga és Andrej Plenkovic horvát kormányfő, valamint Klaus Johannis román államfő és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is.

Orbán Viktor miniszterelnök szerda délután Bukarestben megbeszélést folytatott Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével, majd a román miniszterelnökkel, végül uniós tagállami kormányfőkkel és az Európai Tanács elnökével – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. 

A magyar kormányfő szerdán először Románia miniszterelnökével, Marcel Ciolacuval folytatott munkamegbeszélést Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter, valamint Bóka János, az európai uniós ügyek minisztere társaságában, a Victoria-palotában.

A Maszol beszámolója szerint a román és magyar miniszterelnökökkel folytatott közös tárgyalás után Kelemen Hunor kiemelte: „Romániának és Magyarországnak számos közös érdeke van a régión belül, amelyet Brüsszel felé közösen tud képviselni. Ha Közép-Európában, Kelet-Európában a volt kommunista blokk tagállamai az Unión belül együttműködnek, akkor mindenkinek sokkal könnyebb az érdekérvényesítés”.

A magyar kormányfő ezt követően szerda este az EU Stratégiai Menetrend 2024–2029 bukaresti előkészítő megbeszéléséhez csatlakozott Horvátország, Belgium, Szlovénia miniszterelnökével, Románia elnökével, valamint Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével közösen – olvasható Orbán Viktor hivatalos oldalán. A Maszol szerint a vezető politikusok kötetlen formában tárgyaltak az uniós prioritásokról.

A Stratégiai Menetrend az uniós intézményi ciklus végén elfogadandó dokumentum, ami a következő intézményi ciklusra irányadó stratégiai kihívásokat vázolja fel, és útmutatást ad az EU intézményeinek. A menetrendet az állam- és kormányfők fogadják el, a döntés előtt pedig több alkalommal, több európai városban kisebb csoportokban tanácskoznak a dokumentumról.

A minicsúcson szó esett a NATO-főtitkári pozícióval kapcsolatos jelölésekről is. Klaus Iohannis román államfő mellett Mark Rutte holland miniszterelnök is esélyes a pozícióra, ám az utóbbit Magyarország ellenzi.

Klaus Iohannis a Michellel tartott közös sajtótájékoztató után azt mondta, nem áll szándékában visszalépni a jelöltségtől, annak ellenére, hogy több jelentős NATO-tagország is megerősítette, Mark Rutte holland miniszterelnököt támogatja a főtitkári posztra. „Nem áll szándékomban sem visszalépni, sem másról tárgyalni. A NATO-ra fókuszálok, és igen, elhangzanak kijelentések, de továbbra is úgy vélem, hogy valósak az esélyeim” – fogalmazott.