Nyomoz a rendőrség a pécsi polgármesterrel szemben, milliókat fizethetett jogtalanul az alpolgármesternek

2024.04.03. 16:33
Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt nyomoz a rendőrség Péterffy Attila, Pécs polgármestere és Ruzsa Csaba alpolgármester ellen, mert utóbbi 18 hónapon át egy cégtől is fizetést vett fel, amit törvény tilt.

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt nyomoz a rendőrség Péterffy Attila, Pécs polgármestere és Ruzsa Csaba alpolgármester ellen – írja a Pécs Aktuál

Péterffy Attila legfontosabb munkatársa, Ruzsa Csaba alpolgármester a helyi lap szerint törvénytelenül vehetett fel nagyságrendileg 40 millió forintnyi közpénzt. Az információt a pécsi Tiszta Kezek Frakció hozta nyilvánosságra, akik állítják, Ruzsa egy cégtől is fizetést vett fel 18 hónapon keresztül, holott ezt esetében törvény tiltja. 

A frakció azt követeli tőle, hogy fizesse vissza az összeget. 

Mivel a polgármester elismerte, hogy tudott Ruzsa céges megbízásáról, úgy fizette ki neki a közpénzt, ezért a Tiszta Kezek szerint ezzel bűncselekményt követett el.

Ruzsa már tavaly decemberben beismerte 

A Pécs Aktuál egy, a cikkében megosztott videóból is idéz, amelyen az szerepel, hogy Bognár Szilvia, a Tiszta Kezek frakcióvezetője egy tavaly decemberi közgyűlésen az ügyről kérdezi az alpolgármestert. Ruzsa elismerte a vádakat, de úgy védekezett, hogy tudományos munkát végzett, ami kivétel a törvényben, vagyis felvehette a pénzeket.

A Pécs Aktuál azonban a birtokába jutott információkra hivatkozva azt állítja, hogy Ruzsa nem tudományos, hanem üzleti tanácsadói munkát végzett titoktartási záradékkal. Kiderült az is, hogy Ruzsa Csaba határozott időre, két évre szóló megbízással, havi 200 ezer forintos átalánydíjjal dolgozott, és még a családi adókedvezményt is érvényesítette.

Bognár Szilvia, miután Péterffy Attila beismerte, hogy tudott az alpolgármester másik fizetéséről is, feljelentést tett. 

A rendőrség némi vizsgálódás után úgy döntött, megindítják a nyomozást, mert az ügyben alapos a gyanú arra, hogy jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést követett el Pécs polgármestere. Az ügyben a Komlói Rendőrkapitányság vizsgálódik majd.