Elemző: Magyar Péter politikai vérfürdőt rendezne az ellenzéki oldalon

ZS 3559
2024.04.07. 13:59
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke érti, hogy Magyar Péter kihívást jelent számára – jellemezte az Index megkeresésére Nagy Attila Tibor politikai elemző a jelenleg kialakulóban lévő speciális kapcsolatot az ellenzéki oldal és Magyar Péter között. Már látható az ellentét: a regnáló főpolgármester és az ellenzék legnagyobb pártjának vezetője nem pontosan ugyanúgy érzékeli a Magyar Péter-jelenséget. Pedig könnyen elképzelhető, hogy az ellenzéki oldalon „politikai vérfürdő készül”.

„Ami a NER-nek rossz, az az országnak jó, ő meg üti a NER-t, mint a répát, úgyhogy ehhez sok sikert kívánok” – mondta Magyar Péterről a 444-nek Karácsony Gergely főpolgármester pénteken. Igaz, hozzátette: „ő Wass Albert-verseket posztol, én József Attilát. Nagyon különböző módokon lehet ennek a rendszernek az ellenzékének lenni, és én természetesen becsülöm az ő bátorságát meg lelkierejét, mert azért biztos sok szempontból ez egy nehéz történet”.

Majd a főpolgármester megismételte: sok sikert kíván Magyar Péternek.

Karácsony Gergely nyilatkozatának és Magyar Péter színre lépésének két pikantériája is van:

  • egyrészt a szombati tüntetést követően Kunhalmi Ágnes, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) társelnöke és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció vezetője kritizálta Magyar Pétert. Utóbbi Magyar Pétert nem nevesítette, 11 pontban üzent neki. Az MSZP társelnöke pedig így fogalmazott: „egy baloldali, szociáldemokrata nem tud és nem is akar jobboldali kormányzást, hanem marad a bal-, balközép oldalon, a szolidaritás, az igazságosság és a társadalmi különbségek radikális csökkentése oldalán”.
  • Másrészt március végén a Magyar Köztársaság kövénél tett közös bejelentést a Párbeszéd – Zöldek, a Demokratikus Koalíció és az MSZP. Itt leszögezték, kész az új ellenzéki összefogás, és közös miniszterelnök-jelölt lesz. A közös bejelentésen Karácsony Gergely, Dobrev Klára és Kunhalmi Ágnes volt jelen. A DK, az MSZP és a Párbeszéd stratégiai együttműködésről szóló megállapodásán túl a három párt számos településen és fővárosi kerületben indít közös polgármester- és önkormányzatiképviselő-jelölteket. Ráadásul a három párton túl a Momentum Mozgalom is felsorakozott Karácsony Gergely mögött.

Így érdemes részletesen megvizsgálni Karácsony Gergely és a többi ellenzéki párt reakcióját Magyar Péter politikai szerepvállalására. Hiszen már az első megszólalásokban látható az ellentmondás: Karácsony távolságtartóan, de sok sikert kívánt, Gyurcsány és Kunhalmi pedig éles kritikát fogalmazott meg.

A legnagyobb félnivalója az összefogásnak van

„Karácsony Gergely óvatos, mert jól tudja, az önkormányzati választáson Magyar Péter szavazóira is szüksége lehet” – így összegezte az Indexnek a kialakult helyzetet Nagy Attila Tibor. A politikai elemző szerint a végső elszámolás, azaz a június 9-i önkormányzati választás előtt Karácsony Gergely nem szeretné magára haragítani Magyar Péter szavazóit.

Az elemző úgy véli, bőven akadhatnak Magyar Péternek szavazói a fővárosban. „Tekintettel arra, hogy Vitézy Dávid mutatói a közvélemény-kutatásokban nem rosszak, Karácsonynak szüksége van Magyar Péter szavazóira. Neki ezt figyelembe kell venni, amikor Magyar Péterről nyilatkozik. Azonban pikáns a helyzet: Magyar Péter komoly riválisa annak a Demokratikus Koalíciónak, amellyel a Párbeszéd már hivatalosan szövetségben áll.”

Nagy Attila Tibor szerint Gyurcsány Ferenc érzékeli a veszélyt: Magyar Péternek egyelőre még kismértékben, de sikerült pár százaléknyi DK-s szavazót megnyernie. „Én magam találkoztam két DK-szavazóval a szombati gyűlésen, akik kíváncsiságból kimentek a tüntetésre. Könnyen lehet, hogy nem ők voltak az egyedüliek.”

Gyurcsány Ferencnek vigyázni kell, nehogy Magyar Péter újabb értékes szavazóréteget harapjon ki a Demokratikus Koalíció testéből.

„Magyar Péter érdemi rivális, és ezt éppen az Indexnek adott interjújában nem is titkolta. A beszédében sem csinált titkot abból, hogy ő nem pusztán Orbán rendszerét akarja elsöpörni, hanem a meglévő ellenzéki pártokkal szemben áll, méghozzá élesen” – mondta Nagy Attila Tibor.

Nagy bajban lehet az ellenzék

Az elemző szavaira jó példa, hogy Szigetszentmiklós polgármestere, Nagy János felszólalt Magyar Péter szombati tüntetésén. És még mielőtt lejött a színpadról, a DK közölte: beperli Nagy Jánost. A tüntetésen a polgármester nagyon élesen kritizálta a Demokratikus Koalíciót, és vasárnap a Demokratikus Koalíció azonnali lemondásra szólította fel.

Gyurcsány érti: Magyar Péternek a pártja kihívást jelent számára, mivel a DK azt szerette volna, hogy a választások tiszta helyzetet teremtsenek az ellenzéki oldalon. Ennek értelmében Dobrev Kláráék kiemelkedtek volna potens, erős ellenzéki pártként. A többiek meg kiesnének az Európai Parlamentből, vagy a futottak még kategóriában lennének. Az elképzelés szerint a DK diktálhatta volna a jövendőbeli ellenzéki összefogás feltételeit. Azonban ebbe az ellenzéki levesbe alaposan beleköpött most Magyar Péter

– nyilatkozta Nagy Attila Tibor, aki leszögezte, arra számít, hogy az április 14-i kongresszuson a Demokratikus Koalíció ismét reagál a Magyar Péter-jelenségre. Nagyon leegyszerűsítve a helyzet úgy állhat, rövid távon az ellenzékre veszélyes Magyar Péter, ám az elemző szerint ez pusztán felületes értékelés. Mert néhány fideszes szavazót átcsábíthatott Magyar Péter: „Az eddigi kutatások szerint kevés fideszes szavazó ment át, vagy szavazna Magyar Péterre. Azonban nem biztos, hogy ez végig így marad”.

Ugyanakkor az elemző az Indexnek kiemelte, ha az ellenzéki pártok nem megfelelően reagálnak, akkor nagy bajba kerülnek. És könnyen elképzelhető, hogy a Demokratikus Koalíciónak kevesebb képviselője lesz, mint amire eredetileg számított, más ellenzéki párt pedig vagy kiesik az Európai Parlamentből, vagy ezúttal sem jut be.

Itt politikai vérfürdő készül az ellenségi pártok számára. Határozottan mondom: Magyar Péter politikai vérfürdőt akar végrehajtani az ellenzéki pártok rovására.

Majd zárásként Nagy Attila Tibor hozzátette, hogy az ellenzéknek nyilvánvalóan az az érdeke, hogy Magyar Péter nyomulását megpróbálják lefékezni. Úgyhogy szerinte arra kell készülni, hogy nagyon komoly harc folyik majd Magyar Péter és az ellenzéki pártok között.

Magyar Péternek nincs színe?

Magyar Péter „rájött arra, hogy jobbról nem tud szavazókat nyerni, ezért most a baloldaliaknak és liberálisoknak udvarol” – ezt már Kiszelly Zoltán politológus mondta a Mandinernek. A Századvég elemzője ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy Magyar egyes megnyilvánulásai „olyan nemzeti szimbólumokat idéznek, amikkel a baloldali kemény mag vagy a Spinoza Színház értelmisége nem biztos, hogy lelkesíthető. Itt a kockás papíron még kell igazítani”.

„Ezen a demonstráción a legnagyobb esemény a tömeg volt. Régen volt már ellenzéki tüntetés, főleg olyan, amely kapcsán azt érezték az emberek, hogy érdemes elmenni. Ugyanakkor Budapesten könnyű összehozni ekkora tömeget, ha jól szólítják meg. Magyar Péter pedig az új Márki-Zay, a remény hordozója az ellenzéki oldalon. De semmi újat nem tudott igazából mondani” – hangsúlyozta Kiszelly Zoltán. A szakértő úgy zárta: Magyar Péternek a tömeg az eszköze, mondván, többeket tud mozgósítani, mint a bukott baloldal. Akiknek a szavazóira a jelek szerint ráhajtott.

(Borítókép: Magyar Péter a 2024. április 6-i demonstráción. Fotó: Szollár Zsófi / Index)