Magyar Péter: A vízióm legyőzheti Orbán Viktort

ZS 3553
2024.04.08. 08:40
Magyar Péter szerint egy olyan centrista mozgalmat épít, amely láthatóan megingatta a kormánypártot. Úgy véli, hogy a víziója legyőzheti Orbán Viktort.

„Két hónappal ezelőtt még senki sem ismert engem Magyarországon, de ma volt a legnagyobb politikai nagygyűlés” – mondta Magyar Péter a The Guardiannek adott interjújában. 

A cél természetesen az, hogy legyen pártunk és indulhassunk a június 9-i európai parlamenti választásokon. A lista élén fogok állni, de nem áll szándékomban Brüsszelbe menni, mert a pártot Magyarországon kell felépítenem

–  fogalmazott Magyar Péter, aki körülbelül 15-21 százalékra becsüli támogatottságát. „Ez őrület” – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy mi különbözteti meg őt más magyar ellenzéki politikusoktól, azt mondta, hogy a politikai közösségének létrehozásában a közösségi médiára támaszkodott és használta a NER-ben szerzett tapasztalatait.

Újonc vagyok, de nem vagyok teljesen új, mert nagyon tapasztalt vagyok. Van vízióm Magyarországról

– jelentette ki, utalva a Brüsszelben magyar diplomataként eltöltött évekre, korábbi Fidesz-közeliségére, a döntéshozókkal való kapcsolataira és a volt igazságügyi miniszter, Varga Judit közösségi médiás kommunikációjában való részvételére.

Tüntetés, egyesületi név, reakciók

„Nemzeti menet és demonstráció egy új Magyarországért” – ezzel a címmel hirdetett tüntetést szombat délutánra a fővárosba Magyar Péter, amelyen több ezren vettek részt. A tüntetés előtt néhány órával bejelentette, hogy megalapította a Legyél a változás! Egyesületet.

A tüntetésről folyamatosan frissülő cikkben és egy összefoglaló keretében is beszámoltunk, valamint videót is készítettünk Magyar Péterrel. A Diákhitel Központ korábbi vezetője, Varga Judit exférje az első tüntetését március 15-én tartotta, amelyen bejelentette, hogy Talpra Magyarok! néven szervez közösséget.

A tüntetés közben Menczer Tamás, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója is posztolt közösségi oldalán. Szerinte Magyar Péter egy baloldali politikus, a baloldal pedig háborúba vinné Magyarországot. Szerinte csak Orbán Viktor és a Fidesz–KDNP képes megvédeni az országot.

Kunhalmi Ágnes, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) társelnöke és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció vezetője kritizálta Magyar Pétert. Utóbbi Magyar Pétert nem nevesítette, 11 pontban üzent neki. Az MSZP társelnöke pedig így fogalmazott: „Egy baloldali, szociáldemokrata nem tud és nem is akar jobboldali kormányzást, hanem marad a bal-, balközép oldalon, a szolidaritás, az igazságosság és a társadalmi különbségek radikális csökkentése oldalán.”

Magyar Péter szerepéről, a tüntetésről és az ellenzéki oldallal való viszony alakulásáról Nagy Attila Tibor politikai elemző nyilatkozott az Indexnek, amely ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Magyar Péter 2024. április 6-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)